Criza actuală nu mai e despre Ucraina!

Postat la: 26.03.2022 08:52 | Scris de: ZIUA NEWS

Criza actuală nu mai e despre Ucraina!

Apar elementele ce indică degenerarea către un conflict mondial de mare amploare.  Coreea de Nord. China-Taiwan. Mexic-GRU. Hezbollah-Iran. NATO la război. Balcanii în fierbere.

Am sesizat în ultimele două zile mai multe decizii și evenimente care ne indică faptul că criza ucraineană este doar "episodul pilot" al unei serii de viitoare situații gravissime, ce ne vor așeza într-un conflict planetar ce poate depăși rapid nivelul de război rece. Pe modelul celor două războaie din secolul XX, ce se întâmplă acum în Ucraina poate fi doar fatalul "casus belli", în condițiile în care nu se ajunge repede la masa negocierilor. Fac o succintă trecere în revistă a elementelor ce trebuie să ne îngrijoreze.

În cursul zilei de joi, Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, în urma cărui eveniment a realizat un videoclip viralizat în miliarde de vizualizări, prin care Kim Jong Un anunță practic lumea că țara sa se așează în dispozitiv de război, fiind gata de acțiune. Cu toții vă imaginați că micuțul dictator n-a acționat decât după consultări pe axa Beijing-Moscova, Coreea de Nord fiind o piesă importantă în puzzle-ul pregătit pentru intimidarea lumii euroatlantice.

În cursul zilei de ieri China și Insulele Solomon au anunțat că au finalizat draftul cooperării militare, ceea ce va însemna că chinezii își vor face o bază militară prin care vor amenința și ține în șah Australia și Noua Zeelandă, cei doi aliați ai SUA de la Antipozi. În urma acestui anunț, amiralul John Aquilino, comandantul flotei americane din Indo-Pacific, a avertizat public într-un interviu în "Financial Times" că asta este un semn că China se pregătește de fapt să anexeze Taiwanul rapid, ceea ce în mod explicit ne indică faptul că poate apărea un front de confruntare militară SUA-China ce va depăși cu mult criza ucraineană.

Tot ieri, pe continentul american a explodat știrea prin care SUA consideră că Mexicul este de partea Rusiei și pregătește sprijin asimetric pentru aceasta, și a făcut asta prin vocea generalul american Glen VanHerck, comandantul-şef al regiunii militare care acoperă Statele Unite, Canada, Mexicul şi Bahamas. Acesta a informat lumea, fără să fie contrazis de autoritățile mexicane că, citez "Aş dori să subliniez că cea mai mare parte a membrilor GRU (spionajul militar rus) din lume se află în prezent în Mexic. Este vorba de personalul din serviciile ruseşti de informaţii".

Spionii ruşi din Mexic "se uită îndeaproape" la posibilitatea de a exercita "influenţă" în această regiune în detrimentul Statelor Unite". Nici mai mult nici mai puțin, și vă pot spune că generalul prctic a detonat o bombă de presă, cu atât mai mult cu cât el a relatat această situație în cursul unei audieri în faţa Senatului SUA.

Revenind în zona noastră, tot ieri analiștii geopolitici au amuțit în urma anunțului că Hezbollah, organizația militară șiită din Liban, condusă, înarmată și antrenată de către iranieni, va lupta în Ucraina de partea Rusiei, trimițându-și deja primele sute de soldați chiar de marțea viitoare. Asta ne anunță de fapt intrarea Iranului în conflictul ucrainean, Iranul care așteaptă de doi ani să poată acționa antiamerican, de la momentul în care generalul Qasem Soleimani a fot ucis în Irak din ordinul lui Donald Trump.

În fine, în discursul de ieri din fața soldaților americani din Polonia, Biden a sugerat clar intrarea acestora în curând pe câmpul de război ucrainean, fapt care a înmărmurit inclusiv presa americană. Dacă președintele SUA nu revine azi cu precizări ce să contrazică ce-a afirmat ieri (ceea ce ar fi normal, mai ales în cazul Biden...), putem opera cu anunțul american al intrării NATO în război. Oricum, Biden ne-a "delectat" și de la Bruxelles, și a anunțat planeta că trebuie să ne pregătim de foamete, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina!

La tot ce v-am relatat și tradus, adaug faptul extrem de semnificativ că președintele Macron a susținut ieri în mod ferm că UE trebuie să se rupă militar de SUA, să poată acționa autonom în cazul conflictelor viitoare, și chiar dacă declarația e făcută în marja alegerilor prezidențiale din Franța, aceasta e parte integrantă a programului Macron pentru următorul mandat.

În tot acest timp, la granița vestică a noastră zeci de mii de sârbi protestează în stradă cu motivații electorale sau anti-NATO, iar "butoiul cu pulbere" Kosovo are potențial inflamator și pentru Bosnia-Herțegovina, într-o zonă unde Serbia și-a declarat susținerea pentru Rusia. Nu-i așa că niște lideri normali la cap n-au decât o singură soluție în fața unui asemenea tablou de groază? Să se așeze disciplinați să negocieze, pentru că altfel evenimentele pot intra pe spirala unui război devastator!

Cozmin Gușă