Conceptul revoluționar al „răzbunării proporționale"
Postat la: 08.01.2020 11:34 | Scris de: ZIUA NEWS
Asasinarea cu drona a generalului iranian Soleimani este, probabil, cea mai gravă - și cu urmări dintre cele mai puțin previzibile - eroare comisă de președintele Trump în mandatul său plin de erori asumate cu voioșie. Prin acest atac americanii fac un pas extrem de periculos: de la sancționarea teroriștilor, la asasinarea oficialilor unor state cu care America nu se află în război.
Greu de spus ce l-a făcut pe Trump să aprobe o asemenea lovitură. Ar putea fi, probabil, vorba de o dezinformare din partea factorilor responsabili de la CIA și de la Departamentul Apărării. Dacă nu a fost dezinformare, lucrurile sunt cu atât mai grave. Pentru că omul care poate apăsa oricând butonul atomic arată că se poate lăsat condus de impulsuri de moment. Ar mai fi și o altă explicație, care ține de doza de infantilism a celui care este președintele Statelor Unite. În gelozia sa bolnăvicioasă față de predecesorul său, Barack Obama, a dorit să încerce pe propria piele experiența acestuia când a fost ucis bin Laden. Stând în biroul unde se transmitea operațiunea în direct, a putut să aibă satisfacția unei reușite care să dovedească faptul că America poate să facă orice și oriunde își propune, fără a mai conta motivele și argumentele.
Diferența este însă de la cer la pământ. În timp ce bin Laden era criminalul în masă căruia i se datora moartea a trei mii de americani la World Trade Center, acțiune pentru care chiar el își asumase răspunderea, nu a reprezentat altceva decât liderul unei organizații teroriste, generalul Soleimani era un înalt funcționar al statului iranian, împotriva căruia nu se deschisese nici o anchetă internațională și nu fusese învinovățit de nimic altceva decât că făcea parte din conducerea unei țări care dorea să intre pe orice cale în clubul atomic, în care accesul nu se face pe bază de bilete. Toate țările care au intrat au făcut-o pe răspundere proprie și fără a putea fi împiedicate (sau fără a se dori acest lucru) de către clubul select. Ori politica lui Trump față de Iran pe asta se bazează: împiedicarea accesului ayatolahilor la masa puterii atomice.
Practic, Trump a scos dopul ulciorului din care se împrăștie duhul rău al bunului plac bazat pe forță. De aici înainte astfel de acțiuni se vor putea repeta în virtutea acestui precedent, și nu doar de cei de către cei care au făcut-o până acum.
Cu siguranță că americanii sunt îngrijorați și conștienți că au făcut o eroare majoră, care se poate întoarce oricând împotriva lor. De aici și sugestia cinică făcută autorităților de la Teheran, de a se „răzbuna în mod proporțional". Ca între mafioții care invocă businessul, nu sentimentele. Adică? Bombardând un general american? Sau vreun alt oficial de la Washington? Și cum se va stabili proporția?
Octavian Andronic