Cameleonii fruntași

Postat la: 25.02.2021 15:15 | Scris de: ZIUA NEWS

Cameleonii fruntași

Sunt cei care nu își asumă. Care vor puterea cu orice preț. Dar nu acceptă să răspundă pentru consecințe. Cu niciun preț. Se camuflează în spatele altora. Campionul absolut este președintele Klaus Iohannis. Și iată că răul său exemplul este urmat pentru moment și de doi miniștri USR. Care nici ei nu își asumă. Această duplicitate provoacă ravagii la nivelul întregii societăți.

Ieri, conform raportărilor oficiale, fuseseră vaccinate 855.097 persoane. Asta e tot. În urmă cu mai bine de zece zile, președintele Klaus Iohannis a ieșit la Cotroceni la una dintre obișnuitele lui declarații și ne-a anunțat, mândru nevoie mare, că a fost atinsă cifra de un milion de persoane vaccinate. Am mai semnalat această anomalie. Și voi reveni de câte ori va fi cazul. Și va fi cazul, până când președintele României își cere public scuze pentru că și-a dezinformat cetățenii. Ca să nu uităm și detaliul că asemenea cifre trebuie împărțite la doi. Adică primul vaccin și rapelul. Mâna lui dreaptă, colonel-doctor Valeriu Gheorghiță, strategul șef al campaniei naționale de vaccinare, uită și el în mod sistematic acest detaliu. Iar diavolul lucrează prin detalii.

Și iată încă un „detaliu". Confruntați cu provocarea redeschiderii școlilor, atât președintele Klaus Iohannis, cât și Valeriu Gheorghiță și-au adus aminte în ultimul moment, de fapt presa le-a adus aminte, că este absolut necesar să fie vaccinați și profesorii. Dar ce să vezi? Profesorii nu erau prinși în faimoasa categorie a „esențialilor". Ei nu aveau loc printre reprezentanții instituțiilor de forță. Și atunci, dovedind din nou iresponsabilitate, cei doi au dat-o în bâlbâială. Și au încercat să acrediteze ideea că și profesorii sunt vaccinați odată cu ceilalți, fiind de fapt cuprinși în categoria „esențialilor". O minciună sfruntată. Au trecut câteva săptămâni bune de la redeschiderea școlilor și, ca și când nimic nu s-ar fi spus înainte, autoritățile ne comunică acum senine că urmeză să fie puse la punct niște echipaje volante, care îi vor vaccina pe profesori. Desigur, în ritmul în care îi pot vaccina. Și acolo unde asemenea echipaje volante pot ajunge. O nouă minciună dovedită, miniciună de proporții naționale și cu consecințe extrem de grave. Nici Gheorghiță, nici ministrul Sănătății, nici ministrul Educației și evident nici președintele Klaus Iohannis nu și-au recunoscut public greșeala și nu și-au cerut scuze. Dar minciuna nu numai că are picioare scurte, dar are și consecințe. Nici nu s-au deschis bine școlile, că s-a putea să se și închidă. Cu consecințe de-a dreptul tragice în ceea ce-i privește pe elevi și pe profesori. Întreg învățământul este dat peste cap. Iar la orginiea acestui fenomen grav se află incompetența, lipsa de responsabilitate, miniciuna oficială și neasumarea minciunii.

Președintele Klaus Iohannis are un al doilea mandat, sub o Constituție care prevede destul de clar care sunt limitele exercitării de către el a unor atribuții de natură executivă. Dacă, așa cum au făcut ceilalți președinți, s-ar deplasa la Guvern pentru a prezida anumite ședințe, el ar trebui să respecte o serie întreagă de rigori. Nu poate prezida ce vrea și de câte ori vrea în Palatul Victoriei, fără a încălca Legea Fundamentală. Și atunci a recurs la un truc. La o magie. Face ședințe de Guvern la Cotroceni. Unde dă directive. Pentru ca manevra să nu fie prea sfruntată, guvernează pe bucăți. Adică indică prin rotație diverși miniștri, care reprezintă diverse componente ale Executivului. Trasează sarcini, dar nu își asumă și răspunderea. Nu semnează niciun document. Dacă iese prost, vina este a miniștrilor. Dacă iese bine, se împăunează cu rezultatele, vine la declarații și spune că „e bine". Dacă este așa și-așa, tot iese la declarații și tot „e bine". Dacă e rău, bagă capul în nisip. Și, în marea lor naivitate, grupurile de demonstranți din ce în ce mai diverse, din ce în ce mai consistente, se adună în Piața Victoriei, în fața ministerelor și în piețele din proximitatea prefecturilor. Fără a fi conștienți acești demonstranți că cea mai mare parte a răspunderii o poartă nimeni altul decât Klaus Iohannis. Klaus Iohannis nu semnează și nu răspunde. Dar împarte ordine în stânga și în dreapta.

Acest fenomen al iresponsabilității se propagă în mod periculos. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și-a delegat, iată, cele mai multe dintre atribuții subordonaților. Lui îi rămâne doar să culeagă cireașa de pe tort. Dacă va exista vreun tort. Nicușor Dan a dat lovitura. A blocat PUZ-ul pe București. Macaralele nu mai lucrează. Toate construcțiile s-au oprit. Firmele de construcții falimenteză. Automat, cresc prețruile locuințelor și birourilor care încă au rămas libere. Cu o singură excepție însă. Această blocare PUZ nu se referă și la Sectorul 1. În Sectorul 1 se înalță de zor zgârie norii. Ridicați de o mare societate de construcții, despre care s-a scris și s-a spus intens că ar fi bara-bara cu Nicușor Dan. Clotilde Armand face parte din USR. Nicușor Dan provine și el din USR. Ba încă i-a mai fost și fondator. Să fie o simplă coincidență? Dacă iese o harababură mare-mare de tot la Primăria Generală a Capitalei, el va băga capul în nisip. Și vinovați vor fi cei cărora le-a delegat sarcina. Dar pe care îi obligă să semneze cum vrea el.

Vlad Voiculescu, poreclit de către Ciutacu „Magicianul", știe Ciutacu de ce și știm și noi, e și el un ministru de vază USR. În această săptămână și-a delegat toate atrbuțiile secretarilor de stat. Ca să nu răspundă dacă iese prost. Ca să răspundă alții. Ca el doar să dea indiccații, fără să plătească factura. Ca el doar să primească factura. Și, dacă va fi cazul, cireașa de pe tort. Și asta în cazul unui minister greu, cum este cel al Sănătății. Poate și privatizările ostile pe care transpiră să le facă, le va face cu mâna secretarilor de stat.

Și, din nou, nu este o întâmplare. Claudiu Năsui e și el tot un ministru USR. Ei bine, începând din această săptămână nu mai semnează nimic. Ultimele lui semnături au fost reprezentate de delegările de competențe. Semnează de acum încolo alții. Și, dacă iese prost, alții răspund.

Să fie o întâmplare faptul că toți aceștia, în frunte cu Klaus Iohannis, sunt arătați cu degetul pentru legături mai mult sau mai puțin solide cu serviciile secrete din trecut și din prezent? Nu o fi și asta o apucătură securistă?

Sorin Rosca Stanescu