Biden la Ierusalim, Betleem și Jeddah
Postat la: 18.07.2022 09:40 | Scris de: ZIUA NEWS
Președintele Statelor Unite Joe Biden răsuflă ușurat, vizita sa în Orientul Mijlociu s-a încheiat fără incidente majore. El a vizitat Ierusalim-ul israelian, Betleem-ul palestinian și Jeddah-ul saudit, centre dintre cele mai „fierbinți" ale planetei. Se întoarce acasă, în Statele Unite, fără succese răsunătoare, dar cu câteva rezultate semnificative.
A fost cea de-a 11 vizită în Israel, de data aceasta în calitatea sa oficială de Președinte al Statelor Unite ale Americii. La Ierusalim a vizitat Muzeul Holocaustului Yad Vashem, a purtat discuții cu prim-ministrul Yair Lapid, a dat mâna cu președintele Statului Israel - Isaac Herzog, și a făcut o declarație în care a reiterat ce-au spus toți președinții americani de-a lungul timpului: Israel este aliatul cel mai important al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
Măsuri de securitate cum nu s-au mai văzut au fost luate de autoritățile israeliene înainte și în timpul prezenței lui Biden în Israel. Zeci de străzi au fost blocate, mii de polițiști și soldați au fost mobilizați, Biden aproape că nu a coborât din mașina blindată. Biden iubește sincer Israelul și are mulți prieteni și fani în lumea israeliană. La sosirea pe Aeroportul Ben Gurion, a fost așteptat de conducătorii țării și de mulți oficiali și prieteni. Printre aceștia, undeva mai în spate, se afla și fostul prim-ministru Beniamin Netanyahu. Biden l-a văzut, s-a apropiat de el și bucuros i-a întins mâna. „Știi că te iubesc", i-a zis președintele american. „Ești mare, Joe", i-a mulțumit Netanyahu.
La Casa Președintelui Statului Israel atmosfera a fost caldă. Gazdele s-au întrecut cu laudele pentru Biden, care, „susține Israelul necondiționat, cum niciun alt președinte american n-a făcut-o până astăzi". Totuși, israelienii n-au primit ceea ce și-au dorit acum: declarația americană privind o acțiune militară în cazul refuzului iranian de a semna un acord nuclear. Observatorii militari și politici spun că Tzahal nu poate întreprinde o asemenea acțiune militară singur, fără sprijin american.
Președintele Joe Biden s-a mulțumit să declare că preferă diplomația, dar a adăugat că Statele Unite nu vor permite un Iran înarmat nuclear.
A fost o atmosferă deosebit de caldă, cum am mai spus, Biden radia, se afla printre prieteni buni și fani care îl adorau. S-a servit bunătăți și băuturi alese, și cei doi cântăreți, dintre cei mai buni ai Israelului, au cântat și șlagăre americane. Președintele american a dorit să-i felicite, dar, stupoare!, cântăreața a refuzat să-i strângă mâna. Pare-se din motive... religioase, legea halahică evreiască îi interzicea să atingă mână de bărbat.
Biden le-a acordat palestinienilor Biden doar câteva ore, a vizitat Spitalul palestinian „Augusta Victoria" din Ierusalimul de Est și s-a întreținut la Betleem cu Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene. Palestinienii și-au pus mari speranțe în alegerea lui Joe Biden președinte al Statelor Unite. Pe fostul președinte, Donald Trump, îl consideră cel mai mare dușman al palestinienilor. Trump a negat chiar și existența poporului palesinian. Cel puțin Biden a susținut întotdeauna, și a spus-o și acuma la Betleem, că singura soluție pentru încetarea conflictului israeliano-palestinian este două state suverane și independente: Israel și Palestina. Când Mahmoud Abbas a vrut să audă și lucruri concrete, Biden l-a sfătuit: „Încetați violența".
Singurele satisfacții oferite de Biden lui Abbas au fost înlocuirea stegulețelor israeliene de pe automobilul blindat în care călătorea, cu stegulețele palestiniene, și o donație de peste 200 de miilioane de dolari pentru UNRWA.
Când a aterizat la Jeddah, președintele american nu a fost întâmpinat nici de regele Salman al Arabiei Saudite și nici de Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman Al Saoud. Nu s-au văzut steaguri americane, dar orchestra regală a intonat imnul american. Deodată, însă s-au auzit niște scărțăieli penibile. Unii spun că câțiva dintre muzicienii orchestrei primiseră ordinul să greșească intenționat.
În vârstă de 86 de ani, și bolnav, regele nu guvernează, el l-a lăsat pe Prințul moștenitor să conducă țara. Pe acest prinț l-a proscris Biden cu doi ani în urmă, invinuindu-l direct de asasinarea jurnalistului saudit, cu cetățenie americană, Jamal Khashoggi.
La 25 octombrie 2018, Khashoggi, a intrat în Legația Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a reglementa niște acte în vederea căsătoriei sale, și nu mai ieșit de-acolo. Logodnica care l-a așteptat câteva zile în fața Legației, îl acuză acum pe Biden că întâlnindu-se cu asasinul lui Khashoggi, a trădat idealurile dreptății și justiției.
E de înțeles că întâlnirea Biden - Ben Salman a fost tensionată. Fără multe probleme s-a stipulat suveranitatea Arabiei Saudite asupra celor două insule din Golf, Sanfir și Tiran, și retragerea inspectorilor americani și internaționali din aceste teritorii. Dar, Biden nu s-a abținut să nu amintească de povestea tragică a morții lui Khashoggi, la care Prințul moștenitor a replicat că personal nu are niciun amestec. „Moartea lui Kashoggi este o tragedie pentru Arabia Saudită", a spus el cinic și l-a informat pe președintele american că cei opt responsabilii cu moartea lui Khashoggi au fost condamnați cu pedepse între 7 și 20 ani de închisoare. „E o afacere închisă", a spus Prințul moștenitor. Apoi, nu s-a abținut ca insolent să-l întrebe pe Biden: „Și ce-au făcut americanii în cazul asasinării jurnalistei palestiniene, cetățeană a Statelor Unite, Shireen Abu Akleh?" Abu Akleh a fost ucisă la Jenin (Cisiordania), la 11 mai 2022, în cursul unui schimb de focuri între forțele israeliene și palestinieni. Palestinienii acuză Israelul de uciderea intenționată a jurnalistei.
Tempi passati.
Important pentru saudiți este că președintele american Joe Biden, contre- coeur, a venit la Jeddah, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat și a dus tratatative cu Ben Salman, iar pentru americani important e faptul că i-a convins pe saudiți să sporească producția de petrol în lunile următoare. Ca bonus, El-Al a primit dreptul să survoleze spațiul aerian al Arabiei Saudite. Pentru început, palestinienii din Țara Sfântă vor putea zbura direct în Haji la Mecca. Începutul normalizării? Poate că da, poate că nu. Saudiții i-au spus limpede marelui lor oaspete: „Normalizarea doar după înființarea Statului Palestinian".
La Jeddah, președintele american a ținut să participe la Summit-ul comun al Statelor Unite și al nouă state arabe, lideri și reprezentanții țărilor arabe din Consiliul de Cooperare al Golfulu (CCG + 3). Unde tot de petrol a fost vorba.
Orientul Mijlociu lăsat în urma sa de președintele SUA e aparent liniștit. Dar, abia de s-a ridicat în aer avionul prezidențial, că din Gaza Jihadul Islamic a lansat patru rachete țintind localități israeliene. Avioanele Tzahal au ripostat bombardând obiective gazateene.
Și așa istoria merge mai departe...
Tesu Solomovici