Radio France: Cum distruge Bruxelles-ul agricultura Uniunii Europene în beneficiul Ucrainei

Postat la: 19.01.2024 10:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Radio France: Cum distruge Bruxelles-ul agricultura Uniunii Europene în beneficiul Ucrainei

O dezbatere în Parlamentul European privind situația fermierilor europeni a avut loc în 17 ianuarie la Strasbourg pe fundalul manifestațiilor din mai multe state UE. Problema acordului de liber schimb cu Ucraina a fost evocată, ca și ecologia, transmite Radio France Internaționale.

Creștin democrații europeni deopotrivă cu social-democrații cred acum că legile ecologiei europene nu ar trebui să-i împiedice pe fermieri să mai existe. Dacă UE s-a aruncat cu capul în jos în diferite norme de mediu din care unele se impuneau, dar altele nu au făcut decât să îngreuneze situația agriculturii, a făcut-o în numele ecologiei.

Deși se știa și se vedea limpede că fermierii vor fi penalizați de zelul ecologic al fostului cabinet al lui Frans Timmermans (Comisia Europeană), doar acum centru dreapta europeană recunoaște acest lucru. Dovada este că a și blocat o parte din ultimele legi prezentate de Timmermans anul trecut. Demersul este insă pur electoral.

Dezbaterea de la Strasbourg, deși teoretic binevenită, a fost așa cum se aștepta, perfect ineficientă. In an electoral, fermierii nu aud decât angajamente, promisiuni și acuze. Nu se prezintă nicio idee nouă, nu se cer măsuri concrete sau realiste. Se constată doar o stare de fapt pe care europenii o știu deja.

Intre timp, situația economică a fermierilor este tot mai precară, iar importurile din Ucraina adaugă un risc important. Mai interesantă este poate poziția Comisiei Europene. Se disting aici două persoane de care se leagă acum soarta fermierilor: Janusz Wojciechowski și Ursula von der Leyen.

Comisarul agriculturii, polonezul Janusz Wojciechowski (PiS) a făcut tot posibilul în ultimul an să oprească orice ajutor de la Bruxelles pentru fermierii est europeni afectați de criza cerealelor din Ucraina. In preajma alegerilor de anul trecut, mesajul fostului partid de guvernare polonez PiS era simplu: UE nu vă ajută, vă ajutam noi, votați-ne! Wojciechowski s-a chinuit deci să nu audă apelul fermierilor, iar acum că partidul său a pierdut alegerile, se găsește pe muchie de cuțit.

El continuă însă să explice cu cifre și fapte, că situația fermierilor europeni s-a ameliorat simțitor din 2021 de când a intrat în vigoare noua Politică Agricolă Comună reformată. Cifrele sunt bineînțeles prezentate în anume fel încât să se înscrie în retorica sa. Iar Președinta Ursula von der Leyen i-a promis lui Volodimir Zelensky tot ajutorul, inclusiv privind regimul de liber schimb, vizând mai ales produsele agricole.

De aceea, în 24 ianuarie Comisia Europeană va decide extinderea acestui regim cu Kiev până în iunie 2025. Statele membre nu sunt la cârma deciziei, ele vor fi doar consultate. Polonia a cerut să fie programată o dezbatere privind acest subiect spinos în cadrul Consiliului Agricultură din 22 ianuarie, la Bruxelles.

România cere prelungirea licențelor de export ale Ucrainei pentru a limita intrarea pe piața sa a patru cereale: grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Alte state, nu doar cele estice, cer limitarea importurilor de miere, de pui, de zahar, etc. Discuția va fi dificilă, întrucât Comisia este deja hotărâtă să ia decizia.