Războiul clanurilor izbucnește în cercul apropiat al lui Putin: "Siloviki" se încaieră între ei la Kremlin

Postat la: 17.01.2024 07:57 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul clanurilor izbucnește în cercul apropiat al lui Putin:

Războiul Rusiei din Ucraina trece într-o nouă fază, după aproape doi ani, iar experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington dezvăluie că în cercul apropiat al lui Putin izbucnește un "război al clanurilor".

Veteranii "siloviki" se ciocnesc pe culoarele puterii de la Kremlin, în timp ce se îndreaptă spre alegerile prezidențiale din martie 2024.

ISW a remarcat că tensiunile dintre elitele „siloviki" ale lui Putin - "cei puternici": un termen care se referă la veteranii din Serviciile de informații și securitate ruse care l-au înconjurat de mult timp pe președinte - iau amploare, pe fondul tensiunilor războiului din Ucraina, potrivit Newsweek.

„Astfel de dispute fracționale au efecte notabile, dar nu decisive pe câmpul de luptă", a spus ISW. „Ele pot afecta coeziunea dintre forțele ruse și pot demoraliza personalul rus, dar este puțin probabil să conducă la conflicte de masă în rândurile rușilor sau în societate în general".

Tensiunile recente dintre comandamentul militar rus și o formație de mercenari sârbi - în care soldatul sârb Dejan Beric, acum consilier al echipei electorale prezidențiale a lui Putin, a susținut că compatrioții săi au fost abuzați de comandanții VDV - vorbesc despre un „război de clanuri" în curs de dezvoltare în interiorul Rusiei, potrivit contului Russian Visionary Channel de pe Telegram.

„În loc de un armistițiu pre-electoral, a izbucnit un război între clanuri", a spus canalul - pe care ISW îl descrie drept „o sursă politică din interiorul Rusiei care discută în mod obișnuit detalii specifice despre schimbările de comandă politică și militară din Rusia".

Plângerile publice ale lui Beric, a spus Visionary Channel, sunt probabil parte dintr-un atac mai larg al Ministerului rus al Apărării împotriva bloggerilor independenți pro-război, a puternicelor formațiuni aeropurtate VDV din Rusia și a șefilor lor din cadrul instituției Kremlinului.

„Sursa a susținut că apelul lui Beric a făcut parte dintr-un atac de răzbunare executat în numele facțiunilor respective ale secretarului Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrușev și ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, din cadrul Kremlinului împotriva fracțiunii lui Igor Sechin - „adjunctul de facto" și CEO al companiei petroliere de stat ruse Rosneft", a scris ISW.

„Dyumin, Teplinsky și Seliverstov au fost anterior implicați în cearte cu MOD din Rusia și s-au afiliat cu Wagner Group și cu opoziția lui Șoigu", a menționat ISW.

Între timp, rețeaua lui Sechin l-a subminat pe Patrușev atacându-l pe fiul său - Dmitri Patrușev, care este ministrul rus al agriculturii - din cauza penuriei recente de ouă din țară, potrivit canalului Telegram.

„Sursa a sugerat că facțiunile încearcă să se discrediteze reciproc în ochii lui Putin pentru a se asigura că își pot asigura noi poziții în cadrul Kremlinului după alegerile prezidențiale", a menționat ISW.

Putin a cultivat de multă vreme o atmosferă competitivă în cercul său interior, jucând pe degete diferitele facțiuni, rămânând în mare parte deasupra luptei toxice.

„Dinamica dintre luptele și fracțiunile din cadrul Kremlinului nu sunt fenomene noi și nu indică prăbușirea iminentă a regimului lui Putin, în special pentru că verticalele puterii sunt fundamentul regimului lui Putin", a scris ISW.

„Putin are o afinitate pentru rotația oficialilor și a comandanților militari, în loc să-i demită definitiv, pentru a împiedica orice individ să acumuleze prea multă influență politică și pentru a menține sprijinul între facțiunile concurente".

„Este puțin probabil ca Putin să schimbe acest sistem și să elimine aceste verticale de putere, deoarece ele servesc ca fundament al guvernării sale", a adăugat think tank-ul de la Washington.