"Ordonanța" lui Ciucă numită secretar de stat de acesta are contracte pe bandă rulantă cu instituții controlate de liberali

Postat la: 18.10.2024 10:15 | Scris de: ZIUA NEWS

O firmă înființată în 2023 de Corvin Nedelcu, fost secretar general în Ministerul Mediului în guvernul PNL condus de Nicolae Ciucă, a obținut în total, de la începutul anului și până în octombrie, nouă contracte publice în valoare totală de sute de mii de euro de la diverse instituții sau entități aflate în curtea unor structuri controlate politic de PNL.

Majoritatea contractelor sunt pentru servicii de consultanță în management, scrie Buletin de București. La toate acestea se adaugă și cele obținute de o firmă „soră", European Money Strategy SRL, înființată de Corvin Nedelcu în 2010 și care, potrivit ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, are tot un singur angajat. Prin intermediul acesteia, Corvin Nedelcu a obținut în ultimii doi ani opt contracte publice care au adus în conturile SRL-ului peste 50.000 de euro.

Din CV-ul și declarația de avere ale acestuia reiese că, până de curând, a fost secretar general în Ministerul Mediului, unde a fost numit de Nicolae Ciucă, pe atunci premier al României. Nedelcu a fost coleg de facultate cu președintele PNL. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu" de la Sibiu (actuala Academie a Forțelor Terestre) în 1988, cu un an mai târziu decât actualul candidat liberal la președinție. Mai apoi s-a comportat ca o "ordonanta" a lui Ciuca, dupa cum il descriu surse liberale.

Multe dintre aceste contracte au venit de la instituții din județul Ilfov. Consiliul Județean Ilfov, al cărui președinte este Robert Thuma (PNL, condamnat pentru corupție) a contractat cu firma lui Nedelcu consultanță în accesarea de fonduri europene de peste 20.000 de euro.

Și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, aflat în curtea Ministerului Educației, condus de liberala Ligia Deca, a dat SRL-ului un contract de câteva zeci de mii de lei pentru consultanță în accesarea de fonduri europene, în timp ce Primăria Buftea, condusă de un alt membru PNL, Gheorghe Pistol, a contractat de la European Money Strategy consultanță în achiziții publice pentru un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Patronul companiei care a primit contractul pentru analiza de nevoi de la DGASPC Ilfov este Corvin Nedelcu, fost agent al Serviciului de Pază și Protecție (SPP), cu multiple conexiuni la vârful Guvernului.

Corvin Nedelcu a fost numit în Guvern, în iulie 2022, chiar de Nicolae Ciucă în funcția de secretar general în Ministerul Mediului. Postul a fost ocupat de fostul ofițer timp de aproape un an, fiind demis după preluarea mandatului de premier de către Marcel Ciolacu, în iunie 2023. Tot anul trecut, Nedelcu a fost membru în patru consilii de administrație din instituții și companii de stat cheie, iar pentru toate aceste funcții a fost remunerat în paralel:

  • Administrația Națională de Meteorologie (ANM)
  • Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa
  • Banca de Import-Export a României
  • Regia Națională a Pădurilor Romsilva

De asemenea, acesta a declarat și „venituri salariale" de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii condus de Sorin Grindeanu. Declarația de avere depusă de Nedelcu la jumătatea acestui an arată că, în 2023, în conturile sale au intrat, în medie, 35.000 de lei lunar doar de la instituțiile publice pentru care a lucrat. La această sumă se adaugă și o pensie lunară de 4.000 de lei. Documentul arată că fostul cadru SPP ar fi adunat o avere impresionantă. Doar ceasurile pe care le deține ajung la 85.000 de euro, la care se adaugă bijuterii de 50.000 de euro și tablouri de 60.000 de euro.

Conturile bancare și cele de investiții în lei depășesc 100.000 de euro, la care se adaugă un cont de peste 17.000 de euro. Între trecutul militar și prezentul de funcționar, Corvin Nedelcu a fost angajat la una dintre companiile din sectorul petrolier controlate de Gabriel Comănescu, Upetrom 1Mai. Nedelcu a fost timp de cinci ani, între 2001 și 2005, consilier juridic al firmei din curtea magnatului Comănescu.

O serie de investigații publicate de Rise Project în 2017 arată cum Gabriel Comănescu a ajuns între primii zece cei mai bogați români, la acea vreme, făcând avere din fostele platforme Petrom de foraj marin. Informațiile au fost scoase la iveală prin celebrul dosar Panama Papers.