Documentul confidențial, care aruncă în aer Europa: UE caută intenționat distrugerea Ungariei

Postat la: 31.01.2024 08:27 | Scris de: ZIUA NEWS

Documentul confidențial, care aruncă în aer Europa: UE caută intenționat distrugerea Ungariei

Publicarea luni, de către "Financial Times", a unui document al Consiliului European care identifică punctele slabe ale economiei maghiare a fost denunțată de Budapesta ca o încercare de șantaj al UE, cu trei zile înainte de un summit extraordinar privind ajutorul pentru Ucraina, pe care premierul ungar, Viktor Orbán, îl blochează în continuare.

La summitul din decembrie, liderul populist și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca acest ajutor pentru Kiev, de 50 de miliarde de euro, în perioada 2024-2027, cu scopul, recunoscut a doua zi, de a obține "totalitatea" celor 20 de miliarde de euro din fonduri europene pe care Comisia le refuză guvernului ungar din cauza nerespectării de către acesta a statului de drept.

Potrivit FT, acest document confidențial identifică modalități de "sabotare a economiei maghiare" dacă Budapesta nu renunță la dreptul de veto. Ar fi vorba de a dăuna monedei ungare și a submina încrederea investitorilor.

Dar această lectură este respinsă de UE. Ar fi vorba despre un document faptic referitor la bugetul UE și cele 50 de miliarde, nicidecum de un plan privind Ungaria, a asigurat o sursă oficială europeană, doar o notă informativă întocmită de secretariatul Consiliului pe propria răspundere și care descrie situația actuală a economiei ungare. Acesta ar fi un document de fapt care nu reflectă stadiul negocierilor în curs privind bugetul multianual al UE. Nota nu ar prezenta niciun plan specific referitor la bugetul UE și cele 50 de miliarde, nici un plan privind Ungaria, a asigurat o sursă oficială europeană.

Potrivit acestei surse, negocierile sunt încă în curs și s-au bazat întotdeauna pe căutarea unui compromis acceptabil pentru cele 27 de state membre ale UE. S-au dat asgurări că "Negocierile dintre șerpași și liderii UE se bazează pe principiile dialogului, consultării și compromisului în interesul tuturor".

În orice caz, un apropiat al lui Viktor Orban a denunțat, pe rețeaua X, "șantajul" din partea UE, în timp ce Budapesta ar fi acum deschisă la compromis. Ministrul maghiar pentru afaceri europene, János Bóka, a indicat în această sâmbătă că țara sa este acum dispusă să folosească bugetul UE pentru ajutor către Ucraina și chiar să contracteze un nou împrumut comun, atâta timp cât Budapesta își păstrează posibilitatea de a-și anula decizia. mai tarziu. O amenințare la adresa stabilității și previzibilității ajutorului acordat Ucrainei, considerată inacceptabilă de multe state membre.