Asociere de 600 de milioane de euro în PNRR anulată de Uniunea Europeană: Romgaz și GSP Power fac jocurile. Comănescu, la limita șantajului!

Postat la: 18.08.2021 20:16 | Scris de: A. P.

Asociere de 600 de milioane de euro în PNRR anulată de Uniunea Europeană: Romgaz și GSP Power fac jocurile. Comănescu, la limita șantajului!

Reporter Sfin: Soluția găsită de guvernul Cîțu s-a concretizat în Programul PNRR (Programul de Redresare și Reziliență Economică) emis de actuală guvernare teoretic, pentru stimularea economiei românești prin ajutorul oferit antreprenorilor și mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate.

„Să ne imaginăm România anului 2026: verde, digitală, cu transport curat, cu școli moderne, cu medicină performantă." este fraza cu care începe documentul PNRR pe site-ul Guvernului.

Dacă analizăm acest program din punct de vedere financiar, în sectorul energiei, de exemplu, ce ne puteți spune în calitate de auditor financiar?

Este vorba într-adevăr de un ajutor real acordat mediului de afaceri sau este vorba doar de un alt lung șir de interese?

Dr. Kristine Bago: Sectorul energiei face parte din cel mai important pilon al PNRR.

Pilonul I, denumit „Tranziție verde și schimbări climatice" are un buget estimat de 21,424 mld. EUR, adică 64,83% din totalul plăcintei PNRR.

Din cadrul acestui pilon, fac parte următoarele domenii după cum se poate observa și în tabelul de mai jos.

Sectorul Energiei și Tranziției Verde ocupă 1,55 mld. EUR, cu un procent de 7.24%, în timp ce Eficiența Energetică și Termică are alocat un buget de 1,8 mld. EUR, adică 8,41% din totalul pilonului I.

Reporter Sfin: Cui va fi alocat acest buget privind creșterea eficienței energetice și termice?

Dr. Kristine Bago: Pentru sectorul energiei, Guvernul alocă suma de 1,62 miliarde de EUR din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dispuși după cum urmează:

Aproximativ 33% vor merge către:

producătorul de gaze naturale Romgaz (companie deținută de stat) și
proxy-ul GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

De 67% ar urma să beneficieze alte companii de stat, precum:

Hidroelectrica (aprox 100 mln EUR),
Electrica (aprox 50 mln EUR),
Nuclearelectrica (aprox 28 mln EUR).

Dar și:

Alte apeluri competitive de proiecte (aprox 300 mln EUR).
Restul banilor fiind destinați pentru extinderea rețelelor de gaze în combinație cu hidrogen, dar și pentru alte proiecte destul de neclare, conform documentației prezentate public.

interviul integral AICI