Vaporul zburator ce a uimit Internetul. Care e explicația momentului unic surprins de fotografi In Marea Britanie

Postat la: 06.03.2021 14:49 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaporul zburator ce a uimit Internetul. Care e explicația momentului unic surprins de fotografi In Marea Britanie

Mai mulți britanici au fotografiat zilele trecute un vapor ce pare că plutește deasupra apei. Imaginile s-au viralizat rapid pe Facebook. Misterul a fost deslușit în cele din urmă: este vorba despre o iluzie optică datorată condițiilor atmosferice.

Un bărbat spune că a fost „uimit" când a observat iluzia optică în apropierea coastei din sud-vestul Angliei. Aceeași imagine a fost surprinsă de o altă persoană vinerea trecută în Aberdeenshire, în nordul Scoției. Meteorologul David Braine a explicat pentru BBC că este vorba despre un „miraj superior, datorat condițiilor atmosferice speciale care au deviat razele de lumină".

Fenomenul este specific zonei Arctice, însă sunt cazuri foarte rare în care poate fi observat și în Regatul Unit, a mai spus el. Mirajul superior apare din cauza unui fenomen meteorologic cunoscute ca inversiune termică, atunci când un strat de aer rece se acumulează la nivelul mării, sub un strat de aer cald.

„Întrucât aerul rece este mai dens decât aerul cald, deviză lumina către ochii celor care stau pe mal, schimbând modul în care este perceput un obiect îndepărtat. Mirajele superioare pot produce câteva tipuri diferite de imagini - aici o navă îndepărtată pare să plutească deasupra mării, dar uneori un obiect poate apărea sub orizont", a declarat David Braine.