Un specialist în longevitate spune că și-a redus vârsta biologică cu 15 ani: ce mănâncă la micul dejun pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei
Postat la: 03.05.2025 20:02 | Scris de: ZIUA NEWS

Un medic și cercetător în domeniul îmbătrânirii sănătoase, care susține că și-a redus vârsta biologică cu aproximativ 15 ani, a împărtășit ce mănâncă la micul dejun pentru a preveni fluctuațiile glicemiei.
„Cel mai prost mic dejun posibil este clasicul bol cu cereale și un pahar de suc de portocale, pentru că, practic, consumi zahăr, zahăr și iar zahăr", a declarat Dr. Eric Verdin, CEO și președinte al Buck Institute for Research on Aging. Glicemia ridicată este asociată cu boli metabolice, precum diabetul de tip 2, iar unii experți în longevitate cred că zaharurile adăugate contribuie la procesul de îmbătrânire.
Deși are 68 de ani, Verdin spune că, după un deceniu de „optimizare" a sănătății prin ajustări alimentare și de stil de viață, vârsta lui biologică este mult mai mică - conform unor teste epigenetice de sânge. De asemenea, el folosește tehnologii purtabile, cum ar fi un ceas inteligent, pentru a-și monitoriza tensiunea arterială și colesterolul și face modificări ale stilului de viață în funcție de rezultate.
Verdin consideră că alimentația joacă un rol esențial în menținerea tinereții biologice. El urmează o dietă de tip mediteranean, bogată în legume proaspete, leguminoase, cereale integrale și proteine slabe, evitând alimentele ultraprocesate. „Dacă te uiți la populațiile care urmează acest tip de dietă, ele sunt cele mai sănătoase", spune el.
„Micul dejun ar trebui să fie sărat. Deci fără patiserii, fără suc de portocale, fără iaurturi cu fructe," avertizează Verdin. Consumul unui mic dejun bogat în zahăr sau carbohidrați pe stomacul gol poate duce la creșteri rapide ale glicemiei. „Asta te face să intri într-un ciclu de variații glicemice pe tot parcursul zilei, ceea ce înseamnă că vei avea scăderi de energie și pofte alimentare," explică el.
Deși o creștere a glicemiei după o masă cu carbohidrați este normală, nivelurile ridicate constante pot duce la inflamații cronice, îmbătrânirea organismului și creșterea riscului de boli. De obicei, Verdin mănâncă ouă, avocado și somon (afumat sau gătit) cu pâine integrală la micul dejun.
Nu este foarte strict în privința modului de preparare al ouălor, dar preferă să folosească ulei de măsline în loc de unt. „Dacă preferi fără ulei, cea mai bună metodă este oul fiert tare," recomandă el. Ouăle și somonul conțin grăsimi sănătoase și proteine care mențin sațietatea, iar avocado și pâinea integrală adaugă fibre, esențiale pentru o digestie sănătoasă și pentru hrănirea bacteriilor „bune" din intestin.