Scenariu de film devenit realitate: Spitalele secrete care oferă criminalilor fețe noi

Postat la: 09.07.2024 17:33 | Scris de: ZIUA NEWS

Scenariu de film devenit realitate: Spitalele secrete care oferă criminalilor fețe noi

Spitale ilegale legate de sectorul operatorilor de jocuri de noroc offshore (Pogo) din Filipine sunt suspectate că au oferit servicii de chirurgie plastică pentru a ajuta fugarii să se sustragă la arest, au dezvăluit autoritățile după ce au percheziționat o unitate medicală subterană din Pasay City.

Spitale clandestine ar fi oferit servicii de chirurgie plastică fugarilor și lucrătorilor din "centre de escrocherii" pentru a-i ajuta să evite arestarea, spun autoritățile. Două astfel de spitale ilegale ar putea fi închise „în săptămânile următoare", după ce poliția a făcut percheziții la primul, în suburbiile de sud din Manila, în mai, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru BBC.

Instrumente de transplant de păr, implanturi dentare și medicamente pentru albirea pielii au fost confiscate de la spitalul din Pasay City în urmă cu două luni. „Din acestea poți crea o persoană complet nouă", a spus Winston John Casio, purtător de cuvânt al Comisiei Prezidențiale Anti-Crima Organizată (PAOCC).

Se crede că cele două spitale ilegale aflate sub supraveghere sunt de patru ori mai mari decât cel din Pasay, au spus autoritățile. Se presupune că printre clienții lor se numără cei de la cazinourile online, care lucrează ilegal în Filipine, a spus Casio. Cazinourile online sau Pogos (Operatorul filipinez de jocuri online) se adresează persoanelor din China continentală, unde jocurile de noroc sunt ilegale.

Dar poliția spune că Pogo a fost folosit ca acoperire pentru activități criminale, cum ar fi escrocherii telefonice și traficul de persoane. Trei medici - doi din Vietnam și unul din China - un farmacist chinez și o asistentă vietnameză au fost arestați în cadrul raidului de la Pasay, dintre care niciunul nu avea licență să lucreze în Filipine.

Autoritățile au găsit și un aparat de hemodializă, sugerând că unitatea, care avea o suprafață de aproximativ 400 mp, oferea diverse tratamente medicale pe lângă operațiile plastice. „În exterior arată ca niște clinici obișnuite, dar, odată ce intri, vei fi șocat de tipul de tehnologie pe care o au", a spus domnul Casio.

„Aceste spitale din Pogo nu cer cărțile de identitate corespunzătoare. Ai putea fi un fugar sau ai putea fi un străin ilegal în Filipine", a spus el. Autoritățile au fost informate cu privire la existența spitalului ilegal din Pasay City. Pogos a înflorit sub fostul președinte Rodrigo Duterte, care a căutat legături amicale cu China în timpul mandatului său de șase ani care s-a încheiat în 2022.

Cu toate acestea, succesorul său, Ferdinand Marcos Jr, a inițiat o represiune împotriva lui Pogos, invocând legăturile lor criminale. „Președintele nu dorește ca Filipine să fie descris ca un „centru de înșelătorie" și ne-a dat o directivă de a urmări centre de escrocherii din cauza modului în care acestea au vizat un număr mare de oameni din întreaga lume", a spus Casio.

În decembrie 2022, oficialii de imigrație au arestat un presupus membru al mafiei chineze care ar fi fost supus unei intervenții chirurgicale plastice pentru a evita depistarea, dar nu a avut succes. Astfel de cazuri pot fi legate de spitalele subterane, a spus Casio.

Primarul unui oraș din nordul capitalei, Alice Guo, a fost recent atacat după ce un centru de escrocherie Pogo a fost spart lângă biroul ei. Ea a fost, de asemenea, acuzată că este spion pentru China, după ce autoritățile i-au pus sub semnul întrebării documentele de naștere.