O teorie tulburătoare: Există un anti-univers, in care timpul se scurge în sens opus?

Postat la: 19.04.2024 12:42 | Scris de: ZIUA NEWS

O teorie tulburătoare: Există un anti-univers, in care timpul se scurge în sens opus?

Cercetătorii de la Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică din Canada au lansat teoria existenței unui anti-univers, in care timpul se scurge în sens opus față de cel în care trăim noi, relatează BBC. Existența unui univers paralel prinde tot mai mult contur.

Potrivit cercetătorilor, două concepte sunt esențiale pentru înțelegerea ideii de anti-univers.

Prima are legătură cu modelul standard al fizicii particulelor, teoria care descrie particulele fundamentale din care este alcătuit universul și forțele care le fac să interacționeze între ele.

Conform modelului standard, de fiecare dată când apare o particulă de materie, apare și omologul său de antimaterie, o particulă identică cu o sarcină diferită.

Acest lucru înseamnă că în timpul Big Bang-ului s-a produs aceeași cantitate de materie și antimaterie.

Iar al doilea concept este cel de simetrie.

În cosmologie, acest principiu indică faptul că orice proces fizic rămâne același chiar dacă timpul merge înapoi, dacă spațiul este inversat sau dacă particulele sunt înlocuite de antiparticule.

Într-un studiu recent realizat de Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică, autorii au analizat un tip de simetrie numit CPT, inițialele pentru șarjă, paritate și timp.

Această simetrie indică faptul că, dacă sarcina, imaginea și timpul unei interacțiuni între particule sunt inversate, interacțiunea se va comporta în același mod.

Astfel, simetria care se aplică particulelor, potrivit autorilor studiului, ar putea fi aplicată și universului ca întreg, deschizând posibilitatea unui univers simetric.

„Universul ca întreg este simetric CPT", scriu autorii în cercetarea lor.

Conform acestei premise, Big Bang-ul este un punct de plecare din care își au originea universul și imaginea sa în oglindă.

„Sugerăm că universul dinaintea Big Bang-ului este „anti-versul" universului de după Big Bang", spun autorii.

Latham Boyle, unul dintre coautorii studiului, avertizează că nu este sigur de ipoteza anti-universului și că propunerile sale vor trebui testate experimental.

Dar el crede că calculele sale îi oferă câteva indicii.

„Până în prezent, credem că anti-versul este o adevărată imagine în oglindă reflectată în timp, cu particule și antiparticule schimbate", a declarat Boyle pentru BBC Mundo.

Conform acestui punct de vedere, anti-versul nu este un univers independent, ci doar o reflectare a universului nostru.

„Avem un „anti-eu" în celălalt univers, dar acesta nu este independent", spune Boyle.

„Dacă tu alegi să mănânci ouă la micul dejun, versiunea ta de anti-vers nu poate alege să mănânce șuncă la micul dejun."

„Dacă tu mănânci ouă la micul dejun, el va trebui să mănânce anti-oua la micul dejun."

Conform propunerii lui Boyle și a colegilor săi, Big Bang-ul este ca o oglindă care nu numai că inversează imaginea, ci și direcția timpului.

În ambele părți ale universului, timpul se îndepărtează de Big Bang, doar că pe o parte săgeata timpului se îndreaptă spre dreapta, iar pe cealaltă spre stânga.

„Fiecare parte a universului crede că este perfect normal", spune Boyle. „Amândoi cred că timpul lor merge înainte."

„Din punctul nostru de vedere, în anti-vers, timpul se mișcă înapoi, dar pentru ei suntem noi care mergem în sens invers.

Ideea lui Boyle conține o altă posibilitate uluitoare: poate că noi suntem în anti-univers și nu știm acest lucru.

Și o altă întrebare pe care poate că v-o puneți: este posibil să călătoriți în acel anti-univers?

„Nu putem trece de cealaltă parte a oglinzii", spune Boyle. „Pentru asta ar trebui să fie posibil să călătorim în trecut. Adică, ar trebui să călătorești prin spațiu-timp, să traversezi singularitatea Big Bang-ului și să ieși pe partea cealaltă."

Live Science comentează că, dacă teoria existenței unui univers paralel, în care timpul curge înapoi se confirmă, ar însemna că materia întunecată nu este atât de misterioasă, este doar o nouă "aromă" a unei particule fantomatice denumită neutrino, care poate exista doar în acest tip de univers.

Iar teoria ar implica faptul că nu ar mai fi nevoie de o perioadă de "inflație" care a extins rapid dimensiunea cosmosului timpuriu, la scurt timp după Big Bang.

Luate împreună, cele două universuri se supun simetriei propuse. Însă, experții susțin că omenirea nu ar avea niciodată acces la geamănul nostru, pentru că el există "în spatele" Big Bang-ului nostru, înainte de începutul cosmosului pe care îl știm.

Lumea în care trăim ar putea avea o corespondenţă într-un univers paralel, într-o realitate în oglindă, în care timpul se scurge altfel decât îl percepem noi. Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Fizicienii Sean Carroll (CIT) şi Alan Guth (MIT) afirmă că, în urma testelor făcute pe laborator privind comportamentul particulelor atomice, a reieşit un model care demonstrază că, în momentul Big Bang, care a creat universul în care trăim, acum 14 miliarde de ani, am avut de-a face, de fapt, cu formarea a două universuri paralele, în care gravitaţia se comportă total diferit.

Într-un articol publicat în revista New Scientist, citat de GadgetReport.ro, aceştia afirmă că modelul ar putea explica de ce legile clasice ale fizicii, aşa cum le percepem în prezent, determină erori de apreciere în cazul analizei fenomenelor astronomice.

Afirmaţiile celor doi cercetători vin să confirme o teorie mai veche, care susţine că, în momentul Bing Bang-ului, timpul, aşa cum îl percepem noi, a căpătat două sensuri diferite. În 1927, astrofizicianul britanic Arthur Eddington lansa, în premieră, această teorie, a relativităţii timpului.

"Timpul nu este ceva care să fi existat înainte de Big Bang, sau cel puţin nu în forma în care îl percepem noi", a declarat fizicianul Julian Barbour, de la Universitatea din Oxford.

"Modul în care curge timpul trebuie corelat cu ce s-a întâmplat în Univers. Dacă noi îl privim într-un anumit fel, este absolut normal ca acesta să fie perceput altfel, dacă este privit din altă perspectivă", susţine expertul, un adept al teoriei existenţei universelor paralele.

Julian Barbour si colegii săi au publicat în 2014 un studiu în care au afirmat că timpul este guvernat în primul rând de gravitaţie, mai degrabă decât de termodinamică.

Teoria existenţei unui univers paralel, în care timpul are alte conotaţii, este unul dintre subiectele predilecte ale susţinătorilor existenţei extratereştrilor care afirmă că aceştia ar veni dintr-un univers paralel, printr-un fel de porţi spaţio-temporale. Unii spun că ar fi vorba de găurile negre, a căror existenţă a fost demonstrată ştiinţific.

Un scurt videoclip expune, într-un minut şi jumătate, etapele fundamentale din evoluţia vieţii pe Pământ, folosind imagini spectaculoase care ilustrează evenimente cheie precum Big Bang sau formarea Terrei şi a Lunii.