O carpetă c-o poveste: suma uluitoare pentru care se vinde pe internet celebra carpetă 'Răpirea din Serai'

Postat la: 21.10.2023 11:13 | Scris de: ZIUA NEWS

O carpetă c-o poveste: suma uluitoare pentru care se vinde pe internet celebra carpetă 'Răpirea din Serai'

Celebrul covor "Răpirea din Serai" era o prezență comună în aproape fiecare locuință în perioada "Epoca de Aur". După un lung interval de uitare, această carpetă emblematică a revenit în atenția publicului și a început să fie găsită la vânzare pe platformele de internet.

Imaginea reprezintă o scenă din opera omonimă semnată de Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se petrece în Turcia de astăzi, iar protagonistă este o tânără care a fost răpită din iubire din palatul lui Selim Pașa.

Această imagine a ajuns în casele românilor 200 de ani mai târziu.

„Mai mult de 40% din populaţia României cred că avea răpirea pe perete. Asta reprezintă o copilărie. A noastră. Toţi oamenii care au prins perioada comunistă ştiu despre această carpetă", a declarat Adrian Rebenciuc, manager terasă, conform ziaruldeiasi.ro.

„Mi se pare că e o emblemă a unei epoci până la urmă. Cred că a venit să înlocuiască covorul ţesut în război, că tot avem aici un război, de bunicile noastre", a declarat antropologul Cristina Tesar.

Cei care doresc să achiziționeze celebra carpetă cu „Răpirea din Serai" pot scoate din buzunar și 5.000 de lei. Conform sursei citate, o asemenea carpetă a fost, de asemenea, scoasă și la licitații.

Totodată, carpeta a fost în urmă cu un an obiectul principal al unei expoziții organizate de Muzeul Țăranului Român.