Înmormântările pe Lună - ultima fiță pentru cei cu bani. Care este prețul și ce implicații etice, juridice implică operațiunea

Postat la: 01.02.2024 06:40 | Scris de: ZIUA NEWS

Înmormântările pe Lună - ultima fiță pentru cei cu bani. Care este prețul și ce implicații etice, juridice implică operațiunea

Înmormântările pe Lună devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce explorarea spațială devine privatizată și comercializată. Compania americană Astrobotic deține modulul de aterizare Peregrine, care a finalizat recent o reintrare controlată în atmosferă.

La bordul landerului se aflau cenușă umană, inclusiv cea a autorului de science-fiction Arthur C. Clarke. Ideea funeraliilor pe Lună a apărut în urma unui parteneriat între Astrobotic și compania globală de transport de marfă DHL. În cadrul acordului, oricine poate trimite pachete mici pe Lună pentru un preț mai mic de 500 de dolari.

Cu toate acestea, există limitări cu privire la ceea ce poate conține fiecare pachet. Această practică de a trimite cenușă în spațiu nu este nouă și a mai fost realizată în cadrul unor zboruri suborbitale și terestre de către companii precum Celestis și Elysium Space. Costul unei înmormântări pe Lună este de aproximativ 13.000 de dolari.

Este necesară o aprobare pentru încărcăturile comerciale lansate din SUA, dar aceasta vizează doar siguranța, securitatea națională și politica externă. Apar întrebări cu privire la implicațiile etice și juridice ale acestor înmormântări pe Lună.

De exemplu, culturile indigene, cum ar fi Navajo Nation, consideră luna sacră și se opun utilizării acesteia ca loc de comemorare. În plus, există reguli diferite în fiecare țară în ceea ce privește manipularea și transportul cenușii umane.

Tratatul privind spațiul cosmic declară că spațiul aparține întregii omeniri, dar nu abordează acțiunile companiilor private și ale persoanelor fizice. Recentele acorduri Artemis oferă protecție pentru siturile lunare de importanță istorică, dar se aplică doar guvernelor, nu și misiunilor comerciale, scrie incredibilia.ro.

În cele din urmă, nimeni nu este proprietarul Lunii sau al oricărui alt corp ceresc, iar statele trebuie să autorizeze și să supravegheze activitățile din spațiu ținând cont de interesele altor state. Pe măsură ce spațiul devine tot mai accesibil, aceste întrebări etice și juridice vor continua să apară. Rămâne de văzut cum vor fi abordate aceste probleme în viitor.