Leguma care topește zahărul din organism: Este aur curat pentru diabetici

Postat la: 16.12.2023 07:34 | Scris de: ZIUA NEWS

Leguma care topește zahărul din organism: Este aur curat pentru diabetici

Bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină, fasolea a fost denumită "mâncător de zahăr". În plus, această leguminoasă este săracă în grăsimi şi nu are colesterol deloc, fiind recomandată în regimul diabeticilor.

Leguma care mănâncă zahărul din organism îi ajută pe cei diagnosticaţi cu diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Fasolea uscată conţine fibre solubile, care previn constipaţia, şi insolubile, care reduc nivelul grăsimilor din sânge.

"Această legumă este recomandată diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, dar si carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile", spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Un studiu recent al nutriţioniştilor europeni menţionează că glucidele conţinute în fasolea boabe fac parte din categoria glucidelor „bune", care nu cresc glicemia, în comparaţie cu alimentele bogate în carbohidraţi (cum sunt fructele), care furnizează energie de scurtă durată.

Fasolea este bogată în minerale precum calciu, fosfor, potasiu, sodiu, acid folic, magneziu şi fier. Calciul şi fosforul menţin sănătatea oaselor, iar potasiul împreună cu sodiul asigură o tensiune arterială sănătoasă. Magneziul susţine sistemul muscular şi cel nervos, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, menţine sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea celulelor.

Fasolea conţine, de asemenea, molibden, un mineral mai puţin cunoscut, cu rol foarte important în detoxifierea organismului. De asemenea, fasolea boabe este şi o sursă de vitamine (A, complexul B, C, E, K şi PP) şi de enzime. Totodată, cercetările au scos la iveală şi faptul că persoanele care consumă regulat fasole boabe au un risc scăzut de a dezvolta cancer la colon, la sân sau de a suferi de o boală cardiacă.

Pentru a-și păstra proprietățile, fasolea ar trebui fiartă cât mai puțin. Gătirea ar fi ideal să se facă într-o oală sub presiune, care înjumătățeşte de regulă timpul de fierbere. O altă variantă sănătoasă ar fi încurajarea consumului de fasole verde, cât mai tânără, cu un timp de gătire necesar cât mai scurt, 10-12 minute, al dente, pentru a împiedica modificarea și distrugerea matricei boabelor de fasole.