Grigore Leşe, critici la adresa falsului patriotism de Ziua Națională: "Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Şi-l întreb: Ale cui sunt hainele?"

Postat la: 02.12.2023 14:02 | Scris de: ZIUA NEWS

Grigore Leşe, critici la adresa falsului patriotism de Ziua Națională:

Muzicianul Grigore Leşe critică falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională. "Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: "Ale cui sunt hainele?". "Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie", a afirmat Grigore Leşe.

"Este un obicei. Zice: "Mă, sunt patriot!". Şi întreb: "Ce înseamnă pentru tine patriot?". Vine de 1 decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: "Ale cui sunt hainele?". "Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie". Hainele sunt vorbitoare pe tine? Spun ceva despre tine? Sau te-ai îmbrăcat numai aşa, să dai bine, să fii colorat? Îţi pui şi un tricolor... Hainele ţărăneşti trebuie să fie vorbitoare. Eu combin elemente de design românesc cu elemente urbane", a spus Grigore Leşe.

Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani, iar a celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională, cu 23%, relevă un Sondaj INSCOP realizat la comanda News.ro. De asemenea, peste 90% dintre cei chestionaţi consideră că a fi român înseamnă să cunoşti limba română, un procent similar apreciind că a fi român înseamnă să ai cetăţenia română. Peste un sfert dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros, mai indică sondajul. "Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice", remarcă directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia "Aşa-i românul", cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia "Noi suntem români" nu e reprezentativă pentru muzica românească. "Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii - "Noi suntem bulgari", iar ungurii - "Noi suntem unguri"", a spus Grigore Leşe.

Artistul Grigore Leşe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă melodia "Noi suntem români" este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.

"Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: "Noi suntem bulgari", iar ungurii - "Noi suntem unguri". Sau "Aşa-i românul". Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români - n.r.) cântă "Aşa-i românul" ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. "Mă rog fierbinte", spune textul, "pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!". Nu! "Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine scump pologul meu", adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal", a spus Grigore Leşe.

Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională. "Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: "Ale cui sunt hainele?". "Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie", a afirmat Grigore Leşe.