Țeapa vieții pentru un cuplu de francezi: Masca africană pe care au vândut-o cu 150 de euro valora peste 4 milioane

Postat la: 06.10.2023 06:14 | Scris de: ZIUA NEWS

Țeapa vieții pentru un cuplu de francezi: Masca africană pe care au vândut-o cu 150 de euro valora peste 4 milioane

Un cuplu a dat în judecată un anticar local după ce a aflat că o mască africană de care s-a despărțit pentru 158 de dolari a fost vândută ulterior la licitație pentru aproximativ 4,4 milioane de dolari.

Cuplul - o femeie de 81 de ani și soțul ei în vârstă de 88 de ani, fără nume - își curăța a doua casă undeva în jurul anului 2021, când au dat peste mască.

Potrivit înregistrărilor judiciare analizate de Business Insider, cuplul a mers la un anticar local pentru a vinde piesa.

Ambele părți au căzut de acord asupra unui preț: 150 de euro, adică aproximativ 158 de dolari.

Avocatul cuplului a declarat că clienții săi au crezut în mod eronat că masca era "fără valoare", potrivit Le Monde, un post de știri francez care a raportat primul procesul.

Dar masca s-a dovedit a fi o piesă rară de artă africană - o mască Ngil din secolul al XIX-lea, folosită în ritualurile poporului Fang din Gabon, existând doar câteva astfel de piese.

Se știe că există doar "aproximativ o duzină de alte specimene în întreaga lume, în muzee și colecții occidentale", se arată în documentele tribunalului.

După ce anticarul a solicitat câteva evaluări și o datare cu radiocarbon, masca a fost scoasă la licitație pentru aproximativ 315.000 - 420.000 de dolari.

În martie 2022, aceasta a fost vândută pentru 4,2 milioane de euro, adică aproximativ 4,4 milioane de dolari, arată documentele tribunalului.

Acum, cuplul îl dă în judecată pe dealer pentru aproximativ 5,55 milioane de dolari, pentru că i-ar fi înșelat prin faptul că nu a știut că piesa era valoroasă.

Potrivit înregistrărilor din instanță, comerciantul nu a expus obiectul în magazinul său, ci a contactat Drouot Estimation și Fauve Paris, două case de licitații franceze. Ambele au estimat valoarea obiectului la mai puțin de 600 de euro.

Abia după ce comerciantul a solicitat o a treia opinie și o datare cu radiocarbon, masca a fost scoasă la licitație pentru o sumă mult mai mare.

"Numai o persoană cu o cunoaștere perfectă a pieței de artă este capabilă să organizeze o vânzare prin intermediul unei case de licitații, după ce a solicitat o expertiză cu carbon 14 și a apelat la ajutorul unui expert în măști africane", se arată în proces.

Cuplul a susținut că negustorul a abordat și grădinarul lor pentru a obține mai multe informații despre familia lor și despre strămoșii lor, pentru a deduce autenticitatea piesei înainte de a consulta casele de licitații, se arată în documentele instanței.

Potrivit procesului, dealerul a împărțit banii din vânzare cu grădinarul.

Anticarul a încercat să rezolve cazul plătind cuplului aproximativ 315.000 de dolari, dar, potrivit procesului, copiii acestora s-au opus înțelegerii.

O instanță inferioară a dat inițial dreptate comerciantului, ordonând cuplului să plătească aproximativ 3.200 de dolari în daune și taxe. Dar cuplul a făcut apel la acest rezultat, iar cazul rămâne deschis.

Între timp, o instanță de apel a confiscat banii din vânzare, aproximativ 3,3 milioane de dolari după impozitul pe vânzări și câștiguri de capital, arată documentele tribunalului.