Un militar român a fost ucis în atacul terorist sângeros din Kabul: Zeci de victime. Reacția MaPN

Postat la: 05.09.2019 13:12 | Scris de: ZIUA NEWS

Un militar român a fost ucis în atacul terorist sângeros din Kabul: Zeci de victime. Reacția MaPN

Un nou atentat a avut loc joi la Kabul, în Afganistan, la trei zile după atacul terorist în care și-a pierdut viața un reprezentant al ambasadei României. Un militar român a murit în acest nou atac, a precizat Ministerul Apărării. Bilanțul este sumbru. Ministrul apărării Gabriel Leș a declarat la REALITATEA TV că nu mai sunt alți români victime, însă sunt alți militari 10 morți și 40 de răniți.

O explozie puternică s-a produs joi în centrul capitalei afgane Kabul, în apropierea cartierului general al NATO şi a unor birouri guvernamentale, între care principalul serviciu de informaţii afgan, informează dpa şi EFE. Potrivit Reuters, explozia a fost provocată de un atacator sinucigaş care s-a aruncat în aer.

UPDATE, ORA 13.05: Ministrul apărării Gabriel Leș a declarat că: "Avem confirmat decesul unui militar român, în schimb dintre aliații noștri cel puțin 10 decese sunt anunțate. Români nu mai sunt, sunt alte naționalități. Sunt 10 decedați și 40 de răniți."

Legat de militarul român rănit zilele trecut, ministrul a precizat că: "Militarul rănit a ajuns în Germania, este sub observație în afara oricărui pericol."

UPDATE: MAPN a confirmat oficial informația.

"Veste extrem de tristă din Afganistan!

Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

Informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată", precizează o postare pe pagina de Facebook a MAPN.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis au transmis condoleanțe familiei militarului ucis, înainte ca MAPN să anunțe oficial evenimentul.

UPDATE: Surse Realitatea TV spun că un militar român se află printre victimele atacului terorist.

UPDATE: Cel puțin 10 oameni au murit și 40 au fost răniți în explozie.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Atac în plin proces de negocieri

Deflagraţia a avut loc în cartierul Shash Darak din estul Kabulului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi.

''Ambulanţe şi echipe de salvare se îndreaptă către locul exploziei'', a informat Rahimi.

Imagini de la locul exploziei, postate pe social media, arătau un fuior de fum alb ridicându-se către cer.

Atacul se produce în plin proces de negocieri între SUA şi talibani, aminteşte EFE.

MAE a anunțat ieri că personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan va rămâne acolo pentru a-şi continua activitatea. Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, la Ministerul Afacerilor Externe a fost activată și celula de criză.

Atacul terorist în urma căruia un român și-a pierdut viața, iar un altul a fost rănit a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporţie de 80%.

Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidenţială în care lucrau numeroşi cetăţeni străini şi în care îşi desfăşurau activitatea mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv misiunea diplomatică a României.