Trei luni de la primul caz de coronavirus din România. Alexandru Rafila: Aştept cu nerăbdare cifrele de marţi

Postat la: 26.05.2020 09:59 | Scris de: ZIUA NEWS

Trei luni de la primul caz de coronavirus din România. Alexandru Rafila: Aştept cu nerăbdare cifrele de marţi

Cifrele arată bine pentru România, deocamdantă. Alexandru Rafila spune că ziua de azi, marţi, 26 mai, va funcţiona ca un barometru al realităţii. În funcţiile de datele raportate astăzi se poate trage o concluzie, spune medicul Rafila.

"Aparent stăm bine, pentru că cifrele din săptămâna precedentă au fost în scădere. Am ajuns de la 1.320 de cazuri, undeva în jur de 200 de cazuri. Dar de două zile înregistrăm valori puţin mai mari. E consecinţa activităţilor sociale mai intense începând cu data de 15 mai. Aştept cu nerăbdare ziua de marţi (n.red. azi, 26 mai), pentru că ziua de mâine ar trebui să ne confirme un anumit trend. Noi avem aceste valori puţin mai mari, în jur de 200, 210 cazuri pentru zilele de sâmbătă şi de duminică, când se testează mai puţin, pentru că se trimit mai puţine probe către laboratoare. Şi atunci, mâine vom avea o cifră care să reflecte exact trendul, pentru că ziua de astăzi a fost o zi lucrătoare, probele provenind de la persoane suspecte - fie că discutăm de personal, fie de pacienţi care au simptomatologie respiratorie. Acestea au fost lucrate azi şi putem mâine să avem o concluzie mai bine conturată", a declarat medicul Alexandru Rafila pentru Digi24.

Marţi, 26 mai 2020, are şi o altă însemnătate, dincolo de cea oferită de Alexandru Rafila. Astăzi se împlinesc trei luni de la confirmare primului caz de coronavirus raportat pe teritoriul României. Până acum, în acest interval, România a raportat 18.283 de cazuri de infectare, 1.205 decese, iar 11.630 de persoane au declarate vindecate şi externate.