Sfintii Constantin si Elena, 21 mai 2019. Iata ce nu ai voie sa faci

Postat la: 20.05.2019 19:09 | Scris de: ZIUA NEWS

Sfintii Constantin si Elena, 21 mai 2019. Iata ce nu ai voie sa faci

Sfintii Constantin si Elena, 21 mai 2019. Ce nu ai voie sa faci. Este mare pacat! Sfantul Constantin, dupa moartea tatalui sau, imparatul Constantius Chlorus, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie. Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta. In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale. Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Din batrani se spune ca cei care vor munci pamantul in aceasta zi vor avea parte de o invazie a pasarilor daunatoare. De aceea, in aceasta zi nu se lucreaza ogoarele, nu se da cu sapa, nu se plivesc ierburile.

In alte zone se spune ca aceasta este ziua in care pasarile isi invata puii sa zboare. In aceasta zi, era interzis sa se munceasca, iar prin odihna de la muncile campului se credea ca recoltele nu vor fi mancate de pasari. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi in care se mai semanau porumbul, ovazul si meiul. In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se usuca.

De Sfintii Constantin si Elena femeile dau cu tamaie si stropesc cu aghiasma pentru a alunga duhurile rele si necurate. Pentru a se apara de forte malefice, taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui, prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.