Povestea medicului care a murit în timpul gărzii. Filmul unei tragedii care a cutremurat România

Postat la: 09.06.2019 10:57 | Scris de: ZIUA NEWS

Povestea medicului care a murit în timpul gărzii. Filmul unei tragedii care a cutremurat România

Medicul orădean Ştefan Quai, în vârstă de 66 de ani, a murit vineri dimineață, în timp ce era de gardă în Centrul de permanenţă de pe strada Leagănului. Acesta s-ar fi prăbuşit în baie, iar căderea lui a fost auzită de o asistentă medicală care i-a sărit imediat în ajutor şi a sunat la 112.

„E greu de spus, deocamdată, ce s-a întâmplat. Se poate să fi avut probleme cardiace", a declarat, sâmbătă, pentru bihoreanul.ro, şeful UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea. Absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, promoţia 1972, şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj Napoca, Facultatea de medicină generală - secţia Pediatrie, Ştefan Quai a fost primul medic de familie înregistrat în judeţul Bihor. Medicul a avut cabinet în propria casă, în centrul orașului, pe strada Independenţei, pe care îl împărţea cu fostul ministru al Sănătăţii, pediatrul Ritli Ladislau.

Medicul s-a pensionat în 2016, după 40 de ani de activitate, însă mai făcea gărzi la Centrul de permanenţă pentru a fi activ.

„Sincere condoleanțe! Dumnezeu să-L ierte și să-L odihnească. Cu multă durere și profund respect, o să-mi aduc aminte de privirea sa blajină, de vocația sa reală de medic de familie. O viață dedicată în întregime pentru pacienții lui", a transmis Dr. Carmen Pantiș, unul dintre cei mai cunoscuți medici din Oradea.

„Colegul Ștefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (și-a amenajat spațiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toți lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieșise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniștit și pentru a se putea ocupa mai mult de nepoți. Să-L ierte D-zeu și să-L odihnească!", a transmis și Dr. Livia Davidescu, cea care, anul trecut, a a publicat o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităţilor ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.