Oamenii lui Negoita nu se mai opresc din taiat "la ras" copaci pentru a face parcari in Sectorul 3

Postat la: 25.05.2020 17:00 | Scris de: ZIUA NEWS

Oamenii lui Negoita nu se mai opresc din taiat

Primaria Sectorului 3 continua sa rascoleasca spatiile verzi dintre blocuri cu buldozerul si sa taie arbore dupa arbore, ca sa faca loc pentru noi parcari. A trecut deja o luna de cand muncitorii Primariei Sectorului 3 au inceput retrasarea trotuarelor.

La inceput, lucrarile pareau chiar de folos. Asta, pana pe 29 aprilie, cand muncitorii au taiat fara motiv un arbore de peste 16 metri inaltime. L-au facut bucati, in cateva ore. A venit pe santier insusi primarul Robert Negoita care a declarat reporterilor: "E foarte posibil ca arborele sa se fi defrisat fara avize. Poate ca ele vor veni. Sau poate ca nu vor veni. Conteaza prea putin. Facem ce credem ca e bine pentru oameni. In acest caz, vorbim despre parcari in loc de spatii verzi. Iar daca se va dovedi ca actiunile sunt ilegale, ii asum riscul de a fi amendat.", a afirmat edilul Sectorului 3.

Taiarea arborelui de peste 16 metri n-a fost, insa, decat inceputul distrugerii spatiilor verzi de pe strada Armenis. In urma cu o saptamana, muncitorii au inceput sa rascoleasca cu un excavator gradinile din fata blocurilor de pe strada. Asa se face ca jumatatea din suprafata unora dintre gradini a disparut. Anterior, Robert Negoita declarase ca nu distrige spatii verzi, in sector. Si ca suprafetele ocupate, la retrasarea trotuarelor, nu sunt spatii verzi, ci "pamant gol". In plus, mai spunea Negoita, la retrasarea trotuarelor arborii nu se taie. Dimpotriva, trotuarele sunt construite in jurul arborilor.

In ciuda acestor declaratii si dupa o tentativa de a pastra trei arbori tineri in mijlocul noului trotuar - salariatii primariei au venit si i-au taiat, in dimineara zilei de luni, 25 mai. Dupa care au smuls radacinile ramase cu excavatorul. Si au inceput sa astearna dale pe locul unde fusesera arborii. Iar la orele pranzului, muncitorii au doborat inca un arbore, au constatat la fata locului reporterii ziare.com.

In mod normal, pentru a taia abori, primariile de sector au nevoie de aviz de la Primaria Generala. Iar pe siteul Primariei Sectorului 3 nu exista niciun aviz pentru defrisarea arborilor. Desi pe strada Armenis se lucreaza de aproape o luna, Primaria Sectorului 3 n-a afisat nici macar un panou de santier. Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia a mediului, se interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi - fie acestea declarate ca atare (incadrate ca parcuri, gradini etc.), fie ca sunt terenuri amenajate in fapt ca spatii verzi.

Singura exceptie de la interdictia impusa de OUG nr. 195/2005 este prevazuta de art. 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor. Spatiile verzi pot fi diminuate numai in situatii excceptionale, numai in anumite limite (maxim 10% din suprafata totala a spatiului verde) si numai in baza unei documentatii de urbanism pentru intreaga suprafata a spatiului verde.

De fapt, Primaria Sectorului 3 are nevoie de o multime de documente ca sa poata interveni asa cum o face acum. Printre documente se numara "actele de reglementare specifice: aviz de mediu/ acord de mediu/ clasarea notificarii (de la Agentia de Protectia Mediului Bucuresti), certificat de urbanism, autorizatie de construire. Pentru a interveni asupra spatiilor verzi este de asemenea obligatoriu avizul favorabil din partea Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Autorizatia de construire este minimul necesar pe care lucratorii trebuie sa il aiba asupra lor. Daca nu o au inseamna ca lucrarea este ilegala.