MAE ţine secret dosarul apărării în speţa Kovesi vs România

Postat la: 25.05.2020 14:43 | Scris de: ZIUA NEWS

MAE ţine secret dosarul apărării în speţa Kovesi vs România

Ziarul “România liberă” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe documentaţia prin care s-a fundamentat apărarea statului român în procesul intentat de Laura Codruţa Kovesi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În răspunsul oferit prin intermediului Biroului de Presă, MAE precizează că "observațiile în această cauză au fost transmise către CEDO în perioada iunie-iulie 2019, de către Agentul Guvernamental în funcție la acel moment. Cu privire la rapoartele de activitate publicate anual pe site-ul instituției, MAE menționează că acestea includ informații referitoare la activitatea Agentului Guvernului României pe lângă CEDO.

Totodată, în cauza Kovesi nu a avut loc niciun fel de audiere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, procedura a fost exclusiv scrisă, iar doamna Oana Ezer nu s-a deplasat la Strasbourg în legătură cu aceasta cauză.

Cu privire la formularea cererii de retrimitere a cauzei Kovesi la Marea Cameră, potrivit art. 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului si libertăților fundamentale, Guvernul are un termen de trei luni de la data hotărârii pentru analizarea acestei posibilități si a eventualelor motive", astfel încheie MAE răspunsul la socilitarea ziarului.

Practic, MAE refuză să pună la dispoziţia publicului modul în care s-a apărat sau nu s-a apărat statul la acuzele formulate de Laura Codruţa Kovesi. Ne trimite la CEDO, acolo unde grefieri sunt oamenii din reţeaua Motoc. Nu ni s-a comunicat dacă Agentul Guvernamental va exercita căile de atac în Camera Preliminară. În cazul lui Liviu Dragnea, dosarul apărării statului român a fost făcut public la cererea Hotnews.