Liderii voodoo din Haiti pregătesc templele pentru a primi bolnavi de coronavirus

Postat la: 25.05.2020 09:37 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderii voodoo din Haiti pregătesc templele pentru a primi bolnavi de coronavirus

În Haiti, unde serviciile de sănătate de tip occidental sunt deficitate şi prea costisitoare pentru mulţi, locuitorii apelează deseori la remedii naturiste şi ritualuri ale preoţilor voodoo "houngan" şi preoteselor "mambo".

Purtând coliere colorate, Ati, liderul voodoo suprem, Carl Henri Desmornes, a afirmat într-un interviu că ştia că va fi un val de pacienţi în templele lor.

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut de cinci ori în cea mai săracă ţară din Americi, la 865, iar informaţiile despre o "febră" misterioasă se răspândesc.

"Practicanţii de voodoo, în special houngan şi mambo, au responsabilitatea de a se îngriji de sănătatea populaţiei", a spus Desmornes, în vârstă de 60 de ani, care înainte de a deveni Ati era promotor de muzică. "Au primit puterea şi cunoştinţele să le pună în practică", a spus el.

Peste jumătate din populaţia de 11 milioane de oameni din Haiti sunt credincioşi voodoo, o religie adusă din Vestul Africii cu secole în urmă de către sclavi care au practicat-o clandestin în perioada colonială franceză.

Încă de la apariţia primelor cazuri de coronavirus în Haiti, la jumătatea lunii martie, preoţii voodoo au servit ceaiuri cu ingrediente care includ moringa, eucalipt, ghimpir şi miere, pentru a întări sistemul imunitar.

"Trăim într-o ţară în care sistemul de sănătate nu este capabil să răspundă provocărilor pandemiei, aşa că ne bizuim în schimb pe remedii naturiste. Consider că templul meu este o clinică", a afirmat Mambo Lamercie Charles.

Liderul voodoo adjunct Euvonie Georges Auguste a spus că comunitatea, inspirată de "Loas" (spirite), a creat o poţiune pentru simptomele de COVID-19, iar preoţii au fost învăţaţi să o prepare şi să o administreze.

Comunitatea a identificat 1.000 de temple voodoo care au o "Djèvo", o cameră sacră utilizată în ritualuri de iniţiere, care este separată de camerele de rugăciune şi poate fi folosită pentru izolarea a până la 15 pacienţi fiecare.

Auguste a spus că este o ruşine că preşedintele Jovenel Moise a susţinut "un leac" pe bază de plante din Madagascar pentru COVID-19, în loc de tratamentele voodoo din Haiti.

"Această atitudine arată că este victima sistemului care poartă încă cicatricile sclaviei", a spus Auguste.

Voodoo este încă identificată cu lupta Haiti pentru independenţă, dar a făcut eforturi mari pentru legitimitate. Voodoo a fost recunoscută ca religie oficială în 2003, în timpul preşedintelui Jean-Bertrand Aristide.

Practicanţii de voodoo din Haiti l-au criticat în trecut pe Moise pentru că a făcut apel în mod public la Dumnezeul creştin şi nu la spiritele voodoo.

Voodoo este stigmatizată, fiind prezentată uneori la Hollywood ca magie neagră. Unii predicatori evanghelici au atribuit acestei religii cutremurul din 2010, în timp ce bande au linşat cel puţin 45 de preoţi houngan şi preotese mambo pentru că ar fi provocat o epidemie de holera cu vrăzile lor.

Preoţi voodoo au apărut la televiziune şi radio pentru a arăta în mod clar că nu sunt responsabili de coronavirus şi că sunt pregătiţi să lipte cu acesta.

Totuşi, Desmornes a spus că pandemia ar putea avea un mesaj pentru lume. Poate că este un avertisment că oamenii sunt ca un virus pentru alte fiinţe de pe Pământ.

"Speranţa mea este că după corona...în loc să transformăm orice atingem, în loc să transformăm natura, vom încerca în schimb să trăim în armonie cu ea", a spus Desmornes.