Hoţii au spart casa unui medic şi au furat bijuterii din aur şi platină cu diamante şi safire în valoare de 100.000 de euro

Postat la: 16.09.2019 14:20 | Scris de: ZIUA NEWS

Hoţii au spart casa unui medic şi au furat bijuterii din aur şi platină cu diamante şi safire în valoare de 100.000 de euro

Hoţii au dat lovitura pe 8.08.2019, în casa unui medic din municipiul Rădăuţi al judeţului Suceava. Păgubitul, în vârstă de 46 de ani, a anunţat Poliţia, când a constat că din sertarul unei comode, aflate într-un dormitor de la etajul imobilului său au fost sustrase mai multe bijuterii din platină şi aur cu diamante şi safire.

"Cu ocazia cercetării la faţa locului persoana vătămată a indicat în dormitorul de la etajul imobilului o comodă, iar dintr-un sertar al acesteia persoana vătămată reclamă faptul că i-au fost sustrase mai multe inele, brăţări şi lănţişoare din platină, aur alb şi aur galben împodobite cu diamante şi safire. Nu au fost identificate urme de efracţie la uşile şi geamurile imobilului şi nici urme de scotocire sau răvăşire.Persoana vătămată a declarat faptul că el şi soţia sa au lipsit de la domiciliu în intervalul orar 14.00 - 21.00. De asemenea, persoana vătămată a declarat că valoarea bijuteriilor sustrase era cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro", ne-a declarat Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului judeţean de Poliţie Suceava.

Oamenii legii au constatat că imobilul nu era prevăzut cu sistem de alarmă şi nu avea nici camere de supraveghere video. Timp de peste o lună poliţiştii judiciarişti au desfăşurat activităţi investigative complexe fiind verificate diverse piste de lucru şi informaţii, Activitatea a fost îngreunată de lipsa unor documente justificative privind prejudiciul sau a unor indicii clare şi particularităţi privind bijuteriile sustrase.

Abia după o lună au reuşit să adune probe pentru a pune până pe făptaşi. Pe 14 septembrie au efectuat şase percheziţii în casele unor suceveni care locuiesc în comunele Arbore şi Volovăţ. Au fost aduse la audieri cinci persoane, fiind stabilţi autorii furtului.

Este vorba despre un bărbat de 28 de ani, din comuna Volovăţ, o femei de 21 de ani din comuna Arbore şi a unui bărbat de 24 de ani din municipiul Rădăuţi. Bărbatul din Volovăţ nu a fost găsit, însă celelalte două persoane au fost reţinute.

"Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate, poliţiştii au identificat şi ridicat bijuterii, sume de bani, telefoane mobile precum şi un autoturism utilizat la comiterea faptei. Femeia de 21 de ani şi bărbatul de 24 de ani au fost identificaţi de poliţişti, conduşi la sediul poliţiei pentru audieri şi reţinuţi pentru 24 de ore, fiind încarceraţi în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Bărbatul de 28 de ani din comuna Volovăţ nu a fost depistat de poliţişti, faţă de acesta fiind efectuate demersuri în vederea emiterii mandatului de arestare în lipsă", a mai spus Epureanu.

Înainte de reţinerea celor doi făptaşi, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Rădăuţi au efectuat percheziţii şi la Botoşani, găsind în casa unor indivizi o parte din bijuteriile furate din locuinţa medicului rădăuţean. Este vorba despre bijuterii în valoare de 40.000 de euro. Bunurile au fost predate proprietarului.

Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure. Principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput. Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori. Între măsurile care pot fi adoptate se numără instalarea unui sistem de alarmă în locuinţă, instalarea de camere video de supraveghere. Apoi, bunurile pot fi asigurate într-o cutie de valori.