Firea taie 600 milioane lei din cheltuielile Capitalei, dar nu poate opri falimentul!

Postat la: 23.06.2019 17:20 | Scris de: ZIUA NEWS

Firea taie 600 milioane lei din cheltuielile Capitalei, dar nu poate opri falimentul!

Execuția bugetară a Primăriei Capitalei pe primele 5 luni confirmă că veniturile pentru 2019 au fost supraestimate cu 3 miliarde de lei, iar riscul incapacității de plată rămâne același ca la începutul anului.

În primele 5 luni Primăria Capitalei a încasat doar 253 milioane lei venituri proprii, toate veniturile mai puțin cota defalcată din impozitul pe venit, față de cele 1460 milioane lei estimate, adică 17%. Pe anumite tipuri de venituri situația este și mai gravă.

Astfel, Primăria a încasat din concesiuni, închirieri și dividende 28 milioane lei față de 718 milioane lei estimate, adică 4%, din venituri, din impozitul pe operațiuni imobiliare doar 11 milioane lei față de 250 milioane lei estimate, adică tot 4% din estimare, și din vânzări de bunuri și servicii numai 3 milioane lei față de 123 milioane lei estimate, adică doar 2%.

Veniturile estimate în bugetul aprobat au fost voit supraevaluate și că veniturile totale ale Primăriei Capitalei vor fi de 4 miliarde lei până la sfârșitul anului. Reducerea de cheltuieli din rectificarea bugetară propusă Consiliului General pentru săptămâna viitoare este în parte fictivă și insuficientă. Din cele 600 milioane lei care apar ca reduceri de cheltuieli, 300 milioane lei sunt reducerea subvenției la RADET, o reducere nerealistă. Celelalte 300 milioane lei, reduse în mare parte de la investiții, sunt insuficiente pentru echilibrarea bugetară. Chiar dacă se taie toate investițiile, tot mai trebuie reduse cheltuielile cu 1,5 miliarde lei.

Deputatul Nicușor Dan afirma că Gabriela Firea persistă în minciuna că problemele financiare vin din cotele defalcate mai mici din impozitul pe venit, alocat primăriilor prin bugetul de stat. Acestea sunt într-adevăr mai mici, dar nu ele produc dezechilibrul major la Primăria Capitalei, ci veniturile proprii neîncasate: "Astfel, pe întregul an 2019, cotele defalcate din impozitul pe venit sunt cu 460 milioane lei mai mici decât în 2018".