DIICOT a destructurat o reţea de trafic de persoane din România care acţiona şi în străinătate

Postat la: 06.06.2019 16:42 | Scris de: ZIUA NEWS

DIICOT a destructurat o reţea de trafic de persoane din România care acţiona şi în străinătate

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de trafic de persoane formată din cetăţeni români din Paşcani, care obligau tinere să practice prostituţia în Italia, multe dintre acestea provenind din familii dezorganizate sau din centre de plasament. În urma unei acţiuni, 5 tinere au fost salvate.

„În urma acţiunii, 5 victime aflate în Italia au fost salvate din mâna traficanţilor şi a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate şi transportate deja în Bergamo. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Italiei, au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetăţeni români şi un cetăţean albanez", se mai precizează în sursa citată.

De asemenea, Tribunalul Iaşi a admis cererea procurorilor de arestare pentru 30 de zile a unei femei, pentru trafic de persoane.

Procurorii DIICOT - Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au documentat activitatea unui grup infracţional organizat, constituit din cetăţeni români care se ocupa cu trafic de persoane şi de minori şi exploatarea unor tinere minore şi majore pentru practicarea prostituţiei, pe plan local în municipiul Paşcani, cât şi în Italia, localitatea Bergamo.

„În fapt, s-a reţinut că membrii grupului infracţional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită libertatea de mişcare şi de comunicare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituţia", informează DIICOT.

Potrivit procurorilor, iniţial, unele victime au fost obligate să practice prostituţia în Paşcani, ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo din Italia, unde s-a continuat şi se continuă exploatarea acestora la stradă.

Victimele proveneau, de regulă, din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe, şi aveau un nivel redus de educaţie, cu o situaţie familială şi materială precară, unele dintre ele fiind instituţionalizate în centre de plasament.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transportarea, cazarea şi exploatarea victimelor. Astfel, a rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de „post" de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 - 150 euro pentru fiecare „post", mai arată DIICOT.

Pentru documentare, a fost încheiat un Acord cu privire la constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Italia, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei).

„În cadrul cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2016 - 2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat şi legitimat un număr mai mare de tinere în timp ce practicau prostituţia la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Paşcani sau localităţile limitrofe. În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfăşurate de către autorităţile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi - Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România", mai spun procurorii.

De asemenea, liderul este şi cel care intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deţine controlul asupra celorlalţi membri ai grupării, îi coordonează şi îi menţine într-o stare de dependenţă, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achită sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor.