Dan Chirilă, din membru al "Găștilor din Strehaia" sare direct la sefia Internelor

Postat la: 12.09.2019 12:00 | Scris de: ZIUA NEWS

Dan Chirilă, din membru al

Un fost agent de ordine publică comunal, din județul Mehedinți, colonel în rezervă Daniel Dumitru Chirilă, este propulsat în fruntea MAI de către găștile abonate la banii și influența ministerului de Interne.

Numele controversatului Daniel Dumnitru Chirilă a ajuns în aceste zile pe masa premierului Dăncilă pentru a fi propus pentru funcția de ministru de Interne, în locul lui Mihai Fifor. Deși actualul colonel în rezervă, ieșit din activitate la vârsta de 39 de ani, este un personaj extrem de controversat, cu un dosar nu tocmai curat, surse din serviciul de informații al MAI susțin că acesta are sprijin atât politic, cât și din partea unor grupări de oameni de afaceri abonați la contracte cu ministerul, foști rezerviști, francmasoni, contrabandiști cu țigări și motorină, scrie EvZ.ro

După o carieră în care a sărit etape consistente, cu sprijin politic, cu un tată socru influent și având trecere directă la sfătuitorii de taină ai premierului României, Dan-Dumitru Chirilă va ajunge pe masa președintelui României ca propunere pentru a ocupa funcția de ministru de Interne. Imediat după ce a trecut în rezervă din structurile MAI, la vârsta de doar 39 de ani, Dan Chirilă s-a apucat direct de afaceri cu statul. A activat în cadrul SC Quality Business Solutions SRL, firmă parte din grupul controlat de omul de afaceri Dumitru Octavian Nicolau și fostul director al STS, general (r) Marcel Opriș.

Firmele lui Nicolau au fost ani buni abonate la banii publici ai Ministerului de Interne, prin derularea mai multor contracte, respectiv Sistemul de management Informațional pentru Situații de Urgență, producerea pașapoartelor simple temporare sau Sistemul Informatic Integrat de emitere a actelor de stare civilă, Consolidarea capacității administrative a IGI, toate cu grave carențe tehnice.

În prezent, Chirilă se învârte în anturajul omului de afaceri Marius Valeriu Ghiba, administrator al firmei Interdilligence, Olimpiodor Antonescu, fost comandant al IGJR, Dan-Mihai Neagu, consilier la SNN, fost consilier al lui Vasile Blaga, toți fiind cunoscuți ca făcând parte din grupare care căpușează financiar și informativ Ministerul de Interne.

În timpul liber, posibilul viitor ministru de Interne se șlefuiește în loja masonică „Izvorul Iluminării" alături de tata-socru, Ion Sandu. Chirilă și-a început activitatea ca subofițer în Ministerul de Interne la 29.07.1997, ca ajutor de șef de post la Postul Comunal de Poliție Punghia din județul Mehedinți. Din 2003, Chirilă a avansat ca agent de ordine publică la Poliția Municipală Drobeta Turnu Severin unde s-a făcut remarcat foarte rapid.

Mai exact, foști colegi din poliție vorbesc despre implicarea lui Chirilă în traficul de țigări și motorină aflat la cote foarte înalte în județul Mehedinți. În 2003, Chirilă devine ofițer și se ocupă, teoretic, de furturi auto la Poliția Strehaia. Practic, sursele noastre ne spun că oferea unei grupări de trafic de țigări și motorină informații despre o grupare rivală.

În 2006 este promovat la SIPI Mehedinți, pentru ca în 2008 să ajungă la IPJ. Ascensiunea sa profesională a fost facilitată de către socrul acestuia, Ion Sandu, la vremea respectivă director al Agenției Naționale de Meteorologie și Hidrologie (ANMH). Tata socru l-a ajutat să treacă în corpul ofițerilor, și tot tata-socru l-a băgat pe Chirilă și în structurile de protecție internă ale MAI.

La nivel local. Chirilă era cunoscut ca fiind omul de casă al lui Ionel Georgescu, locotenentul Binomului Cătălin Voicu - Mitică Iliescu din Strehaia. Oameni puternici, cu influență, cei doi îl prezintă pe Dan Chirilă peste tot ca fiind un băiat de casă, de încredere, și astfel, Chirilă ajunge să fie susținut de consilierul premierului Dăncilă, Ică Voinea, cât și de "Adevărul"- Cristian Burci, care trag toate sforile numirilor în funcții cheie de la Palatul Victoria.
Socrul potrivit la locul potrivit

Ulterior căderii guvernului Ungureanu, Daniel Chirilă a fost îndepărtat din DGPI și a fost nevoit să accepte o funcție de execuție în cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2012-2014). În 2017, ca urmare a solicitării acestuia, i-a fost încetată detașarea, a fost pus la dispoziția IGPR și ulterior, a trecut în rezervă la nevoile MAI, la doar 39 de ani.

Începând cu 2019, Chirilă și-a găsit alinarea pe o pensie babană în cercul de apropiați ai fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, care a și vrut să îl numească, pe vremea lui Carmen Dan, ca șef al DGPI. Conform datelor obținute de redacția noastră, socrul lui Chirilă, mare mason în loja Izvorul Iluminării, este omul care i-a luminat calea și parcursul facil în carieră rezervistului Chirilă și tot el l-a adus pe acesta în anturajul lui Liviu Dragnea.

Surse din cadrul MAI susțin că atât premierul, Viorica Dăncilă cât și ministrul intermar al Internelor, Mihai Fifor au fost informați oficial despre inportunitatea numirii într-o funcție de conducere în cadrul MAI, însa relațiile sus-puse ale lui Dan Chirilă au cântărit mai mult. Credem că președintele României, Klaus Iohannis de-abia așteaptă să respingă și aceste propuneri pentru înlocuirea interimarilor din Guvernul Dăncilă, mai scrie EvZ.ro.