Cum arata fata unei femei din Neolitic, reconstituita pe baza unui craniu vechi de 7.500 de ani VIDEO

Postat la: 20.09.2019 10:22 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum arata fata unei femei din Neolitic, reconstituita pe baza unui craniu vechi de 7.500 de ani VIDEO

Oamenii de stiinta au reusit sa reconstituie figura unei femei care a trait acum 7.500 de ani, in Gibraltar. Femeia, care a primit numele „Calpeia", ar fi avut intre 30 si 40 de ani cand a murit.

Craniul ei a fost descoperit in 1996, de catre arheologii Muzeului National din Gibraltar. Tehnologia a permis ca parte din ADN-ul ei a fost extras si analizat, pentru a reda din infatisarea pe care a avut-o femeia. Manuel Jaen, de la Muzeul National din Gibraltar, a condus proiectul ce a durat sase luni, noteaza Daily Mail.

„Acum stim ca e o femeie, ca e din perioada Neolitica, din jurul anului 5.400 I.Hr.. Am reusit sa extragem ADN din craniu si acum stim mai multe lucruri. Stim ca era o femeie, stim ca avea parul inchis la culoare, la fel si ochii. Am remarcat un lucru interesant si in ceea ce priveste stramosii ei. 10% din genele ei provin de la vanatori si culegatori locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)", a explicat Manuel Jaen, potrivit Gibraltar Chronicle.

Cauza mortii ei nu este cunoscuta, dar craniul a fost gasit deformat si incomplet. Tehnologia a permis scanarea craniului, refacerea si completarea cu trasaturile fetei. Apoi a fost atasat par natural.

„Aceasta femeie tanara - cred ca avea 30-40 de ani - a trait in Gibraltar acum 7.500 de ani. Inteleg ca nu exista agricultura in acea vreme in Gibraltar. Probabil acei oameni isi duceau traiul pescuind. Dar a locuit in Gibraltar, ca s-a nascut aici sau a venit din alta parte, asta nu vom sti niciodata", a declarat si dr. John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar. El a descris munca lui Manuel Jaen ca fiind „extraordinara".