A doua tara care interzice glifosatul, erbicidul controversat corelat cu cancerul

Postat la: 05.09.2019 13:23 | Scris de: ZIUA NEWS

A doua tara care interzice glifosatul, erbicidul controversat corelat cu cancerul

Statul german a anuntat ca va elimina treptat glifosatul, cel mai utilizat erbicid pe plan mondial, deoarece acesta distruge populatii intregi de insecte ce joaca un rol crucial pentru ecosisteme si polenizarea culturilor agricole alimentare.

Erbicidul in cauza, suspectat de expertii in domeniu a fi potential cancerigen pentru oameni, urmeaza sa fie interzis pana la finele anului 2023, moment in care va expira perioada aprobata de Uniunea Europeana pentru utilizarea sa, au declarat ministri germani, citati de publicatia TheLocal.de.

Alarma a fost data de catre biologi, ca urmare a scaderii drastice a numarului de insecte, lucru ce a avut un impact puternic asupra diversitatii speciilor, daunand totodata ecosistemelor prin tulburarea lanturilor trofice naturale si a polenizarii plantelor.

De altfel, Parlamentul de la Viena a aprobat in iulie o lege care interzice in totalitate folosirea glifosatului, controversatul erbicid care a iscat numeroase dezbateri la nivel european in urma cu cativa ani.

In tara noastra, glifosatul este cel mai utilizat erbicid, el fiind foarte eficient in distrugerea buruienilor si asigurand recolte bogate si profitabile.

"Ce este rau pentru insecte e rau si pentru oameni", a declarat ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, avertizand asupra unui viitor in care fructele vor deveni un lux.

"Avem nevoie de mai mult zumzait si bazait", a declarat Schulze, intr-o conferinta de presa, subliniind ca "o lume fara insecte este o lume in care nu merita sa traim".

Industria chimica si grupuri agricole au facut lobby pentru continuarea utilizarii glifosatului, ce este comercializat sub numele de Roundup, fabricat de Monsanto, detinuta de gigantul farmaceutic german Bayer.

Bayer a protestat fata de interdictia unilaterala a Germaniei, argumentand ca produsul chimic poate fi utilizat in conditii de siguranta si ca acesta este "un instrument important ce asigura atat sustenabilitatea, cat si productivitatea agriculturii".

Intr-o prima faza, glifosatul va fi interzis incepand cu anul viitor in parcurile orasenesti si gradinile private conform planului de politici ce pune bazele unor noi legi si reglementari in domeniu.

Folosirea erbicidului si insecticidului va fi restrictionata sau interzisa si in alte zone in care populatia de insecte este mai prospera, cum ar fi pasunile si pajistile livezilor precum si malurile raurilor si ale lacurilor.

Pe plan global, au existat numeroase campanii ce scoteau in evidenta declinul numarului de insecte punctand de asemenea ca acestea sunt vitale pentru polenizare inclusiv a culturilor alimentare, fiind totodata o sursa importanta de hrana pentru pasari si alte animale.

In luna februarie a acestui an, peste 1,75 milioane oameni din prospera regiune de sud Bavaria din Germania au votat pentru "salvarea albinelor" la un referendum ce trata folosirea a mai putine substante chimice si mai multe spatii verzi si agricultura organica.

Acestei campanii i s-a opus demersul Asociatiei regionale de agricultura care indemna populatia "sa nu mai loveasca in fermieri".

Cu toate acestea, Partidul Conservator al Bavariei, aflat la putere, a anuntat ca rezultatul referndumului va fi transformat in politica de guvernare.

Reamintim ca, in momentul in care la nivelul Comisiei Europene s-a pus problema interzicerii acestuia, fermierii romani au facut nenumarate demersuri la Bruxelles pentru pastrarea lui in uz. Controversele legate de acest erbicid erau generate de o serie de studii care aratau ca ar fi cancerigen si ca ar avea efecte nocive asupra mediului. In acelasi timp insa, alte studii nu indicau nicio legatura directa intre aparitia cancerului si acest erbicid.

La sfarsitul anului 2018, Comisia Europeana a aprobat in final utilizarea glifosatului pentru inca cinci ani, Romania numarandu-se printre statele care a votat pentru prelungirea autorizatiei de utilizare, impreuna cu alte 17 state comunitare.

Bayer, inventatorul aspirinei, risca sa ajunga in sapa de lemn din cauza unui erbicid nociv folosit si in Romania.