Ziua internaționala pentru eliminarea discriminarii rasiale

Postat la: 21.03.2017 03:54 | Scris de: E-politic

Organizația Națiunilor Unite marchează anual, la 21 martie, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale.

7630b50b-8899-4847-a3c5-10c512c97c59

Sursa foto: un.org

Marcarea în 2017 a acestei zile are tema: ''Profilarea rasială și incitare la ură, inclusiv în contextul migrației''.

Drepturile omului sunt indicate fiecărei persoane, fără discriminare. Dreptul la egalitate și dreptul la nediscriminare sunt pietrele de temelie ale legislației privind drepturile omului, potrivit ONU. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, practicile discriminatorii sunt încă larg răspândite, inclusiv rasiale, etnice, religioase, profilarea pe bază de naționalitate, precum și incitarea la ură.

Refugiații și migranții sunt ținte specifice ale profilului rasial și incitării la ură. În Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți, adoptat în septembrie 2016, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au condamnat cu fermitate actele și manifestările de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță împotriva refugiaților și a migranților.

De asemenea, statele participante s-au angajat pentru o serie de măsuri privind contracararea unor astfel de atitudini și comportamente, în special în ceea ce privește infracțiunile generate de ură, discursurile de ură și violență rasială.

Summit-ul pentru Refugiați și Migranți din septembrie 2016, a declanșat, totodată, o inițiativă a Națiunilor Unite pentru a promova respectul, siguranța și demnitatea pentru refugiați și migranți. ''Together" este o inițiativă globală condusă de secretarul general al ONU, care își propune să schimbe percepțiile și atitudinile negative față de refugiați și migranți, în parteneriat cu statele membre, societatea civilă și sectorul privat.

Tema ediției din 2016 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost: ''Provocări și realizări ale Declarației de la Durban și a Programului de acțiune — la împlinirea a 15 ani de la adoptare''. Declarația de la Durban a fost adoptată la Conferința mondială împotriva rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei și intoleranței din Africa de Sud, în 2001.

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluția 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția internațională privind eliminarea discriminării rasiale. Este de dorit o ratificarea universală a Convenția, dar încă, în diverse regiuni, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatului pe care le aduce rasismul.

AGERPRES/ (Documentare—Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)