SARBATORI RELIGIOASE - 13 august

Postat la: 13.08.2017 03:25 | Scris de: E-politic

b3de26e2-1b42-40ae-9aa3-65c3cc3a8060

Ortodoxe
Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei
Duminica a 10-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 10 dR. Aducerea moaștelor Sf. Maxim Mărturisitorul la Constantinopol

Romano-catolice
Duminica a 19-a de peste an
Ss. Ponțian, pp. m. și Hipolit, pr. m.; Ioan Berchmans, student

Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 august.

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul s-a născut la Constantinopol, în anul 580, într-o familie aristocratică. A deținut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Eraclie (610-641). În jurul anului 613 a părăsit slujba împărătească și s-a retras la Mănăstirea Chrysopolis (Scutari), aproape de Constantinopol, îmbrăcând haina monahală.

Sfântul Maxim se numără între acei mărturisitori care au apărat dreapta credință în fața marilor erezii ce-au tulburat Biserica. S-a aflat în fruntea luptei împotriva ereziei monotelite, susținută de patriarhii Constantinopolului care s-au succedat în acea vreme și de însuși împăratul Eraclie. Erezia monotelită considera că în Iisus Hristos nu a existat și o voință umană, ci numai una divină, desființând prin aceasta dogma Sfintei Treimi, potrivit Sfântului Maxim.

Sfânta Treime este adevărul fundamental al creștinismului, după care dumnezeirea sau esența lui Dumnezeu subzistă ca treime de persoane sau ipostasuri.

În anul 648, împăratul Constantin al II-lea (641-668), succesorul lui Eraclie, a emis un document, "Tipos", prin care impunea erezia monotelită, însă nu în mod direct ci prin interzicerea controverselor pe acest subiect.

Pentru că nu a vrut să se supună poruncii împărătești, îndemnat de conștiință să mărturisească adevărul, Sfântul Maxim și-a continuat eforturile de propovăduire a adevăratei credințe. A fost arestat în anul 655 și exilat în Tracia. În anul 662 a fost adus la Constantinopol pentru judecată, împreună cu doi ucenici Anastasie și Anastasie apocrisiarul. Rămânând neînduplecați în mărturisirea dreptei credințe, Sfântului Maxim și primului ucenic, Anastasie, le-au fost tăiate limbile și mâinile drepte și au fost exilați pe viață în Caucaz. Ucenicul Anastasie a murit pe drum, de multă suferință, iar Sfântul Maxim a murit după trei luni, în exil.

Erezia Monotelismul a fost condamnat la Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Constantinopol, din 680-681. La acest sinod, în prezenta împăratului, s-a publicat în mod solemn mărturisirea de credință care restaura adevărul în privința celor două firi al Mântuitorului Iisus Hristos "neamestecate și neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite, precum și neopuse una alteia, cea omenească urmând întru totul voinței și lucrării celei divine". Mărturisirea de credință alcătuită de cei 174 de episcopi participanți a fost semnată de împăratul Constantin al IV-lea Pogonatul.

Cuviosul Maxim Mărturisitorul este unul dintre marii teologi ai Biserici, autor a numeroase scrieri exegetice, ascetice și dogmatice, multe dintre lucrările sale fiind introduse în culegerea de texte patristice "Filocalia". (sursa: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)