Rareș Bogdan, dezvaluiri din culisele negocierilor pentru Capitala: 'Nicușor Dan e șovaielnic rau. De parca s-ar duce pe Luna'

Postat la: 15.02.2020 01:48 | Scris de: E-politic

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, crede că Nicușor Dan poate fi susținut de Partidul Național Liberal la Primăria Capitalei doar dacă se înscrie în această formațiune politică, însă acesta este "șovăielnic rău" în discuțiile pe care le are cu șeful liberalilor, Ludovic Orban. Bogdan și Orban au fost evaluați într-un sondaj intern al partidului pentru Primăria Bucureștiului, însă cei doi nu vor să candideze, a mai spus prim-vicepreședintele PNL, într-un intreviu acordat HotNews, joi, la Strasbourg.
Potrivit lui Rareș Bogdan, alături de cei doi lideri, au mai fost evaluați în sondajul intern pentru alegerile locale din București: Violeta Alexandru, Ciprian Ciucu, Robert Sighiartău, Ionel Dancă, Florin Cîțu.

Redăm mai jos un paragraf din interviul acordat de Rareș Bogdan pentru HotNews.

HotNews.ro: Suntem la Strasbourg, la Parlamentul European, dar vă întreb chestiuni din România și mai exact din București: candidați la Primăria Bucureștiului?

În plin sezon de gripă, sistemul cardurilor de sănătate a PICAT


Rareș Bogdan: (...) Nu, nu voi candida la Primăria București, decât dacă Partidul Național Liberal solicită acest lucru imperios și necesar. Consider că sunt colegi de-ai mei suficient de buni, suficient de dedicați, pe care o să-i sprijinim, împreună cu Ludovic, pentru a reuși să o îndepărteze pe doamna Firea, care este obligatoriu să fie îndepărtată de la București. Nu a făcut nimic pentru capitala României. Sunt o bătaie de joc acești 3 ani și jumătate de guvernare Firea și ea trebuie îndepărtată obligatoriu. Trebuie o guvernare de dreapta în București, care să vină cu proiecte pentru București, care să reușească împreună cu Guvernul - de asta e nevoie de un primar liberal, un primar de dreapta, care să fie în parteneriat cu președintele și mai ales cu Guvernul României care să rezolve câteva probleme stringente.

Probabil cea mai importantă problemă a Capitalei rămâne studiul de trafic și rezolvarea problemelor de trafic, noi avem niște pasaje supraterane care se termină cu semafoare și unde se formează supra-cozi, este ceva incredibil. Nu avem locuri de parcare, e o rușine, suntem sigura capitală europeană fără o centură ocolitoare a orașului. Pe cele 3 inele de circulație ale Bucureștiului nu am reușit să facem măcar o undă verde, o chestie destul de simplă, nu folosim studiul de trafic făcut de japonezi și, de asemenea, mai avem o problemă uriașă și rușinoasă - faptul că nu reușim să facem legătura dintre Aeroportul Otopeni și centrul Capitalei sau gara centrală, așa cum este peste tot, inclusiv la Strasbourg. Suntem singura capitală europeană care nu are legat, cu metrou ușor sau cu tren, aeroportul internațional al țării de centrul capitalei țării. Singurul, rușinea pământului. Dar poate în cele din urmă... Noroc că au venit Băsescu și cu Videanu, care au fost primari la un moment dat în Capitală, că nu ne mai zdrăngăne în urechi tramvaiul așa cum o făcea până la primul mandat al lui Băsescu, când au reușit să facă acele șine sudate și, practic, funcționează astăzi metroul, dacă îl iei din subteran și îl pui pe șinele respective, funcționează fără probleme.

HotNews.ro: Spuneți că nu vreți să candidați neapărat...

Rareș Bogdan: Nu.

(...)

HotNews.ro: Bun, care e soluția la alegerile din București?

Rareș Bogdan: Partidul Național Liberal, un candidat puternic al PNL, sau intrarea lui Nicușor Dan și negocierea cu Partidul Național Liberal pentru acceptarea sa în partid. Eu nu susțin și nu voi milita ca PNL să nu aibă candidat și să susțină vreun independent sau să susțină o altă persoană, având în vedere că PNL astăzi este pe un val de simpatie, are la nivel național 40% și la nivelul Bucureștiului a sărit de 30%. Suntem obligați să avem candidat, ar fi o ciudățenie să nu avem.

HotNews.ro:
Nicușor Dan spunea că a avut discuții cu PNL.

Rareș Bogdan: Cu Ludovic vorbește.

HotNews.ro: Vorbește mereu cu Ludovic Orban?

Rareș Bogdan: Vorbesc des, da. Deocamdată, i-am spus lui Ludovic și eu și Robert (Sighiartău- n.r.) și alții: "Îți pierzi vremea dacă nu-i bați cu pumnul în masă și nu-i spui clar, ăsta te poartă", că-l cunosc pe Nicușor. Nicușor e un băiat excepțional, e de zahăr, dar el nu ia decizii, nu e un tip care să spună "acum, gata!".

HotNews.ro:
E șovăielnic?

Rareș Bogdan: Rău, rău... Șovăielnic rău!

HotNews.ro: Adică ar vrea să vină în PNL, dar se mai gândește sau ce? Se lasă greu, ca fata mare la măritat?

Rareș Bogdan: Nu, că n-ar vrea, că ce-i zic lui alegătorii lui... De parcă s-ar duce pe Lună. Totuși, Partidul Național Liberal, să fim serioși, că oamenii care se uită și fac tot felul de comparații nefericite, domn'e, n-au citit istoria României. Eu le dau niște cărți să-nțeleagă ce a însemnat Partidul Național Liberal, istoria recentă, în ultimii 30 de ani, dar mai ales ce a însemnat Partidul Național Liberal la sfârșitul secolului XIX și primii 40 de ani din secolul XX. Fără Partidul Național Liberal această țară era în altă epocă, marii lideri liberali au desăvârșit actele vitale pentru România. Cum ar fi arătat Unirea fără Brătianu și fără acțiunea post-, pentru că noi suntem ciudați analizăm doar anul Unirii. E mai important 1919 și 1920 pentru recunoașterea unei Uniri făcute dntr-o viziune uluitoare și pe găsirea ferestrei de oportunitate între o Europă și o lume mișcătoare... Ce s-a întâmplat ulterior, rolul lui Brătianu a fost uriaș în acele momente, marii premieri liberali, marile reforme ale acestei țări. Păi în momentul ăla știți că aveam mai multă cale ferată decât avea Austria, decât avea Belgia? Adică eram la nivelul Franței, de cale ferată, în România.