Pseudo-întrebări, pseudo-răspunsuri, pseudo-interlocutori

Postat la: 19.11.2019 10:38 | Scris de: ZIUA NEWS

Pseudo-întrebări, pseudo-răspunsuri, pseudo-interlocutori

Cam așa ar putea fi cel mai bine caracterizată sesiunea de întrebări și răspunsuri, care urmează să aibă loc începând de la orele 19.00 la Biblioteca Universitară.

Acolo sunt convocați opt-nouă fraieri, numărul încă nu este foarte clar, reprezentând, vezi Doamne, presa elogioasă și presa critică la adresa lui Klaus Iohannis, precum și politolologi „dedicați cauzei", în rol de reprezentanți ai societății civile. Toți aceștia vor sfârși făcându-se literalmente de râs. Pentru că vor lansa pseudo-teme. Vor pune pseudo-întrebări. Și vor accepta pseudo-răspunsuri. Fac parte dintr-un joc, care are un singur scop. Acela de a masca uriașa teamă a lui Klaus Iohannis de o dezbatere reală.

Nu-mi pasă cum se numesc cei care, în mod conștient sau în mod inconștient, din slugărnicie sau din vanitate, au acceptat acest târg, care va fi aplaudat de câteva sute de studenți, aleși și ei pe sprânceană. Dar și mai grav mi se pare altceva.

Televiziunile de știri acceptă târgul. Și se năpustesc să propage, transmițând populației această făcătură. Poate că motivul este pur și simplu ratingul. Poate nu. Dar cert este că, în felul acesta, mizeria se duce mai departe. Și ajunge la cetățean. Un cetățean căruia din direcța PNL, dar și a unor jurnaliști subcalificați sau descalificați, li se spune că astăzi, la ceas de seară, va avea loc o dezbatere. O dezbatere în care un personaj, care refuză cu obstinație orice confruntare, le va vorbi timp de două ore unor pereți, pereții purtând diferite nume, și zicerile sale vor fi răspândite în eter de televiziuni, care pretind că nu au alt obiectiv decât corecta informare a cetățeanului.

Comedia se joacă la București. În inima Capitalei. Și ea va fi rampa de lansare a alegerilor propriu-zise. A unei competiții cu un singur câștigător, dinainte cunoscut.

Dacă sunt pseudo-întrebări, pseudo-răspunsuri și pseudo-invitați și dacă totul este transmis de ceea ce se transformă ad-hoc, sper doar temporar, în pseudo-televiziuni de știri, atunci e bine să știm dinainte că vor avea loc pseudo-alegeri. Într-o pseudo-democrație. Din capul de țeavă al făcăturii va ieși un simplu vasal. Un vasal al Germaniei. De mână cu valetul său. Unul în rol de președinte, altul de premier. Și pe fundalul unui cor de aplaudaci.

Sorin Rosca Stanescu