Prea mulți pioni rămași de la fostele guvernări fac legea în Portul Constanța

Postat la: 28.01.2020 08:46 | Scris de: ZIUA NEWS

Prea mulți pioni rămași de la fostele guvernări fac legea în Portul Constanța

În orice direcție te-ai poziționa, oricum te-ai propti, viața portuară de la noi rămâne o lungă și misterioasă poveste polițistă. Vezi cazul "FUXIA", cea mai mare contrabandă de țigări derulată vreodată prin portul Constanța! Toată lumea a amuțit! Deși fostele cadre de conducere din Căpitănia Constanța trăiesc! E drept, cu statutul de simpli pioni!

Suntem în faza în care acum se schimbă garda între cei care trag sforile de o viață în punctele cheie ale portului Constanța. Din anumite puncte de vedere, mafia este organizată după schema internă de partid. De pildă, rotirea "cadrelor" din tată-n fiu. Se poartă deja la case mai mari! Nu cu mult timp în urmă, am relatat despre planurile unui primar. Acesta spunea că intenționează să lase fiului său, drept moștenire, Primăria pe care o păstorește dumnealui de ani de zile! O fi de râs? O fi de plâns? La vremea când, pentru a marca despărțirea sa de Florin Cârstocea, domnul Comănescu GSP și-a înconjurat birourile din port cu sârmă ghimpată, am crezut că este o acțiune rebelă și atât. Dar, nu! Curând, modelul a fost preluat și de alții! Datorită conflictelor de tot felul,care au transformat prieteniile în dușmănii, producătorii de sârmă ghimpată au dus-o foarte bine.

Ca și în politică, lupta pentru putere în portul Constanța nu are limite. Deși, culmea, se spune că portul "nu merge"! Merge, dar pentru șmecheri! Ei au ajuns să aibe pâinea și cuțitul! În realitate, chiar mult mai mult! Portul și politica au aceleași fațete. Lipsa de scrupule și economia subterană. Este elementul comun care leagă activitatea politică de cea portuară. La o asemenea presiune morală nu rezistă decât durii. Nu vă uitați la fețele bugetarilor! Ei nu știu nimic! Durii stau întotdeauna la butoane! Ies la interval doar în caz de forță majoră. Ei vor, în primul rând, liniște... Doar atât. Liniște ca să poată pune cu exactitate cap la cap rețea cu rețea... Zici că sunt pictori, scriitori, poeți și nu se pot concentra!

Clanul portuarilor e mai tare decât clanul sicilienilor! Vrea doar liniște! Pe vremea lui Mitrea ministrul, m-a contactat un individ din gașca lui de moldoveni. În legătură cu afacerea secolului: vânzarea liniilor uzinale din portul Constanța, despre care am scris pe larg în "România liberă". Nici nu m-am așezat bine pe scaun și m-a atacat frontal: "CÂT?" Ce cât? "Ca să nu mai scrii despre noi. Nici de bine,nici de rău!" Dar știți cine strică liniștea? Politicul. Da. Politicul ăsta blestemat își bagă coada peste tot! Îmi aduc aminte de o secvență spectaculoasă. În timpul unor negocieri, PD le punea genunchiul pe gât celor din PNL, în tentativa de a le bloca accesul la funcțiile de conducere din cadrul APM Constanța. De o parte, Puiu Hașotti(PNL), de cealaltă parte Laurențiu Mironescu și Mircea Banias (PD). Atenție, la ora aceea, aliați! Negocierile au atins, la un moment dat, punctul culminant, moment în care Laurențiu Mironescu a strigat că PNL va lua APMC sub aripa sa doar dacă va trece peste cadavrul său! Până unde s-a ajuns în lupta pentru Putere! Alianțele nu mai valorează nici cât un buletin de București!

Am înțeles că APMC este miza cea mare a jocurilor politice din teritoriu. Practic, în portul Constanța nu a fost niciodată liniște! Am asistat la tot felul de rocade, scandaluri și diversiuni. Auzim despre diverși indivizi care au împărțit portul în feude și moșii! Nici chiar așa! Mătușa Tamara și-a schimbat orientarea politică și profilul afacerilor. S-a dus vremea termopanelor! Acum se joacă la un nivel mult mai înalt și mai valoros! Cu totul altele sunt pretențiile celor care reprezintă clanul portuarilor cu gulere albe. Vor tot portul! Vor APMC-ul! Vor ANR-ul! Vor remorcajul! Vor tot ce mișcă! Nu se mai încurcă dumnealor cu un siloz, o dană sau două căi ferate uzinale, ca pe vremea domniei lui Mitrea la Ministerul Transporturilor! Vânzarea pe șest a liniilor de cale ferată uzinale din port. Ce afacere colosală! Mă mir cum au renunțat șmecherii precum țiganul la mal! Trăiască rețeaua moldavă!

Aud că nimeni nu mai are loc să întoarcă în port de un anume domn Stavrositu! Alt exemplu. O doamnă și un domn ajunseseră la un moment dat mult mai cunoscuți în PD Constanța decât liderul! Cum s-ar zice, au apărut noi personalități ale vieții portuare! Ani buni, când intram în port, eram "supravegheat" de Călin Marinescu, alias Shogunul. M-a pus în gardă unul dintre directorii aflați în subordinea sa. Un turc minunat, care, din păcate, a murit! Și care a pătimit mult din cauza mea, pentru că mă invita., în biroul dânsului, la o cafea! Acum sunt sfătuit să nu mă pun nașpa cu Viorel Panait! Și, în general, cu politicienii! Dar de ce? Chiar vreau să-l cunosc!

Ați înțeles acum de ce vor unii să intre în politică? Ca "civil", nu valorezi nimic! Nu te bagă nimeni în seamă! A fost o vreme când cu greu convingeai un tânăr să intre în organizația de partid! Acum dau din coate! Ce-i drept, pentru unii, carnetul de partid e ca permisul de conducere. Nu au mașină, dar, lasă, să fie că nu se știe! Vor unii carnet de membru de partid cu orice preț! Chiar dintre cei care au mai făcut politică! Apar nume noi în cartea celebrităților portuare. Vorbesc unii pe șoptite că domnul Stavrositu ar fi noul boss al portuarilor! Să fie primit! Și Shogunul ce face? A ieșit la pensie? Recunosc, e isteț Shogunul... Să-i pupe mâna Băsescu. Dacă nu era Shogunul, cu mintea lui ageră, cine știe cine-i cânta la ureche "La Chilia în port!" PNL vrea să facă curățenie în portul Constanța! O măsură așteptată de toți portuarii de bine. Prea mulți pioni rămași de la fostele guvernări fac legea lor în portul Constanța!

Lucian Cristea