Marcel Ciolacu ne vinde cai verzi pe pereți

Postat la: 19.01.2020 11:38 | Scris de: ZIUA NEWS

Marcel Ciolacu ne vinde cai verzi pe pereți

Marcel Ciolacu susține că PSD va introduce o moțiune de cenzură. Posibil. Același Marcel Ciolacu se angajează că va susține succesul acestui demers. Posibil. Marcel Ciolacu crede că Guvernul va fi dărâmat. Imposibil. Iar apoi PSD nu ar negocia în favoarea unui viitor premier, ci i-ar solicita lui Klaus Iohannis să numească o persoană din afara PSD. Și va exista un Guvern de uniunea națională. Imposibil.

Agenda politică a PSD din acest moment este diferită de agenda politică a lui Marcel Ciolacu. Acesta se concentrează asupra unui singur obiectiv. Să pună mâna pe partid. Să mermelească lucrurile în așa fel la Congres, încât să iasă numele său din pălărie. Atât și nimic mai mult. Și nimic mai puțin. Dacă pentru atingerea unui asemenea obiectiv îi dă bine să introducă o moțiune de cenzură, vezi Doamne pentru a-i ajuta pe primarii PSD, care nu vor alegeri în două tururi de scrutin, o face. Își suflecă mânecile și introduce moțiunea de cenzură. În acest fel crede că scapă și de acuzațiile cum că s-ar afla într-un blat cu Klaus Iohannis. Sau cu Ludovic Orban. Numai că există o hibă. Admițând că tot PSD-ul, cu mare cu mic, votează la moțiune și că votează și tot UDMR-ul, cu care nu prea a avut nevoie să negocieze, strânge cel mult 228 de adepți. Atâta au împreună PSD și UDMR. Ca să iasă moțiunea, are nevoie de PNL și de servicii.

De la PNL ar trebui să aștepte câteva voturi de susținere. Imposibil de presupus că s-ar întâmpla așa ceva, dacă PNL nu ar dori. Este de așteptat ca Ludovic Orban să facă ce a mai făcut. Adică să-i retragă pe liberali din plenul reunit. Și să spună, cum a mai spus, că este treaba PSD să-și voteze moțiunea. Dacă Orban, prin absurd, dorește cu adevărat să cadă Guvernul și să se declanșeze spirala anticipatelor, atunci îi ține pe liberali în sală, le dă indicația să voteze pe moțiune și se face că plouă.

De servicii ar avea nevoie în două direcții. Să determine dronele din PSD să nu lipsească și să susțină moțiunea. Și să oblige dronele dintre parlamentarii independenți să o susțină și ei.

Că Marcel Ciolacu face un simplu joc de picioare, se vede cu ochiul liber. Nu a negociat cu nimeni. Nu a negociat nici măcar cu UDMR. Nici nu era nevoie. UDMR în mod natural merge pe alegeri într-un singur tur de scrutin. Toate celelalte partide mici doresc alegeri în două tururi de scrutin. Pentru a-și maximaliza șansele. Iar PNL vrea în două tururi, în speranța că, așezând una lângă alta localele și anticipatele, și în condițiile în care localele au loc de două ori, se creează condiții favorabile pentru racolarea în masă a unor primari PSD. Dar, din această perspectivă, vremea anticipatelor încă nu a venit. Pentru că, puși să aleagă, liberalii optează, cel puțin momentan, pentru alegeri în două tururi de scrutin, lăsând tema anticipatelor pentru mai încolo. Când, din nou, își vor asigura răspunderea pentru cine știe ce năzbâtie.

Marcel Ciolacu îl curtează pe Kaus Iohannis. Și îi comunică public că se supune întru totul voinței acestuia. În sensul că dacă se prăbușește Guvernul Orban, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de PSD, PSD se duce la consultări fără o propunere de premier. Se duce pur și simplu pentru a-l ruga pe Klaus Iohannis să facă cum crede el că e mai bine. Vezi Doamne, în speranța unui Guvern de uniune națioală. Nu-l cunoaște pe George Maior, nu îl susține pe acesta pentru un mandat de premier, dar nici nu zice nu dacă președintele îl propune în această poziție.

Nu a venit încă vremea anticipatelor. Marcel Ciolacu știe foarte bine acest lucru. Dar ne vinde gogoși. Și își urmează drumul lui meschin către consacrarea poziției de vârf în PSD. Așa că Ludovic Orban poate să joace în continuare tontoriul. Și să facă oricâte asumări de răspundere vrea. Pentru că nimeni nu se opune cu adevărat.

Sorin Rosca Stanescu