Hai, băieți sau...aleluia!

Postat la: 14.11.2019 12:13 | Scris de: ZIUA NEWS

Hai, băieți sau...aleluia!

Naționala României se apropie gâfâind de linia de sosire a preliminariilor EURO 2020 și tocmai în acest finiș chinuit ne este dat să susținem ultimele și cele mai grele două meciuri: vineri, la București, cu Suedia și luni, la Madrid, cu Spania, virtuala câștigătoare a grupei.

Cu riscul de a fi acuzat că am cobit, voi mărturisi că ferma mea convingere este că la intrarea în ultima turnantă, de mâine, selecționerul Contra își va desăvârși opera de compromitere a viitorului primei reprezentative și, implicit, a fotbalului românesc. Ne trebuie 4 puncte din doua meciuri, iar dacă nu învingem vineri Suedia, ne ducem la Madrid doar de amorul artei. Deși pentru Cosmin Contra până și călătoria aia e o șansă, plătită tot de federație, să ajungă înapoi, la el acasă, în Majadahonda,16 km de capitala Spaniei, unde se află vila sa de 1,7 milioane de dolari!

Pentru meciul cu nordicii însă, care e pe viață și pe moarte, disperarea l-a obligat pe selecționer la o mișcare-surpriză: convocarea la națională a tandemului ofensiv Budescu-Alibec. Dincolo de faptul că valoroșii jucători de la Astra ar fi meritat să fie cooptați în lot încă de acum doi ani, prezența lor în echipa de vineri indică încercarea lui Contra de a renunța în ceasul al 12-lea la păguboasa tactică defensivă, în favoarea atacului. Cu câteva condiții totuşi, prima dintre ele fiind, evident, ca Budescu și Alibec să intre în chiar primul unsprezece! Fiind vorba de o (nouă) premieră în formaţia cu care abordăm o asemenea partidă decisivă, oricât ar fi ei de valoroși (pentru că în formă au dovedit că sunt!) au nevoie de acomodare, de integrare în angrenajul echipei și de susținerea coechipierilor, pentru a reuși să-și valorifice potențialul. Va avea Contra acest curaj sau va apela la cei doi doar în repriza secundă sau doar înspre finalul meciului, când ar putea să fie prea târziu? Greu de anticipat.

În condițiile în care Florin Andone s-a accidentat, iar Pușcaș poartă pe umeri povara penalty-ului ratat cu Norvegia, e posibil ca Alibec să fie vârful preferat de Contra. Dar Budescu concurează cu Ianis Hagi, cu Stanciu și, mai ales, cu Mitriță, rămânând să vedem pe cine va prefera selecționerul și mai ales când! De el îmi e frică, nu de băieți, o pleiadă de jucători cum n-am mai avut de ani buni și care ar merita cu prisosință această calificare. Și din nou sunt nevoit să mă întreb cine ne-o fi blestemat cu o federație condusă de Burleanu, care ne-a pricopsit cu Cosmin Contra, după ce ne-a batjocorit de-a dreptul cu Christoph Daum?! Apropo de federație, aflu că luni a decis să-l amendeze, totuși, pe Contra pentru înjurăturile adresate lui Pușcaș după penalty-ul ratat, înjurături pe care Burleanu le taxase atunci drept o simplă greșeală. Oricum, amenda dictată de FRF pare doar o glumă proastă, fiind de numai 6.500 de euro, adică 20% din salariul pe o lună al selecționerului, care este de 32.500 euro.

Realizați, aşadar, că fotbalul românesc îl plătește pe Contra cu 390.000 de euro anual, pentru al doilea an consecutiv, printr-un contract care expiră luna viitoare și care presupunea calificarea echipei naționale la EURO 2020! Nu văd cum am mai putea atinge acest obiectiv, decât dacă fotbaliștii tricolori vor fi lăsați să joace cum știu ei mai bine și cum nu mă îndoiesc că vor, la fel de mult ca noi. O să scăpăm și de Contra curând, îmi pare sincer rău că Mirel Rădoi refuză, deocamdată, naționala, fiind interesantă însă propunerea lui privindu-l pe Olăroiu, dar lista rămâne în continuare deschisă și, slavă Domnului, avem de unde alege! Că mai sunt și Dan Petrescu, și Gică Hagi, și Răzvan Lucescu...

Vineri seară, în tribunele Arenei Naționale vor fi 50.000 de spectatori, meciul jucându-se cu casa închisă, într-un veritabil derby al calificării de pe locul doi, în Grupa F. Suedezii și-au prezentat public echipamentul oficial pentru...EURO, considerându-se deja calificați și, deci,venind la București să-și sărbătorească succesul! Tare m-aș bucura să le stricăm planul, câștigând această confruntare-cheie, care ne poate asigura reîntâlnirea cu Sergio Ramos și ai săi într-un joc cu miză reală, luni, la Madrid. Hai, băieți, hai, România,victorie sau...aleluia!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)