Diavolul tasmanian

Postat la: 22.01.2020 11:59 | Scris de: ZIUA NEWS

Diavolul tasmanian

Nici săptămâna asta și nici următoarea n-am timp și nici ochi pentru poveștile rulate în trista iarnă a fotbalului românesc, în care Mutu devine, hodoronc-tronc, urmașul lui Rădoi la naționala U21, iar Dinamo ajunge să fie negociată cu un șeic care n-a aflat că Nistor e deja oltean cu acte-n regulă! Mai vorbim despre lumea asta peste două săptămâni, dar până atunci merită să urmărim Australian Open, care a debutat la Melbourne în prezența tuturor starurilor tenisului mondial.

Primul Grand Slam al anului, un veritabil regal, onorat de Djokovici, Federer și Nadal-la băieți, de Ash Barty, Serena Williams, Osaka și Simona Halep -la fete, ca să notăm doar favoriții acestui mare turneu, găzduit de uriașa arenă de 15.000 de locuri care poartă numele celebrului campion australian Rod Laver. Acesta, ajuns la 81 de ani, trăiește însă în California, fiind considerat drept cel mai mare jucător din toate timpurile, cu 200 de titluri la activ, dintre care 11 victorii în cele patru Mari Șlemuri, între 1960 și 1969, în 1962 câștigându-le pe toate patru, în același sezon! Revăzându-i copleșitorul palmares, am notat și că totalul premiilor sale din carieră s-a ridicat la doar 1.565.413 milioane de dolari , iar evoluția tenisului mondial de atunci și până în zilele noastre e ilustrată concludent de câștigurile ...miliardarului Roger Federer, urmașul incontestabil al marelui Rod Laver. La Melbourne însă, Djokovici pornește ca mare favorit, cu cele nu mai puțin de 7 victorii repurtate în puternicul turneu australian.

În întrecerea feminină, cotele o plasează pe Simona Halep abia cu șansa a patra, la 11,00, în fața ei aflându-se Serena (5,25), Barty (8,00) și Osaka (8,00), ceea ce e firesc, după ce campioana noastră a pierdut fără drept de apel în sferturile de la Adelaide meciul cu Sabalenka (4-6, 2-6). Simona nu s-a demobilizat totuşi, explicând eşecul prin lipsa meciurilor pe care le avea în picioare și prin ziua de excepție a puternicei jucătoare bieloruse. Între timp, campioana noastră și-a continuat pregătirile la Melbourne și se declară optimistă la Australian Open, țintind chiar titlul turneului, pe care și-l dorește foarte mult, în semn de recunoștință pentru...Darren Cahill. Cei doi au apărut zilele trecute într-un clip realizat de sponsorul ei, în care au vorbit despre relația care îi leagă. „Trebuie să mă simt bine cu oamenii cu care lucrez. L-am ales pe Darren pentru că mi-a plăcut mult pedagogia lui, felul cum vorbește. M-a înțeles, mi-a înțeles nervii, personalitatea dificilă. A încercat să mă schimbe, să mă facă să înțeleg. Mă relaxează foarte mult cu glume. Eu nu făceam asta înainte, credeam că dacă sunt la muncă, pe teren, nu trebuie să aibă nimeni acces la mine. Așa sunt australienii. Ei văd totul pozitiv. Dacă pierzi un meci, ei au o vorbă: Hai să bem o bere! La mine era altfel, eram supărată 3 zile, chiar dacă mai aveam sute de meciuri în față de jucat", a povestit Simona Halep.

La rândul său, Darren Cahill a explicat - în stilul său glumeț, dar concludent - cum o vede pe Simona: „În Australia, avem un personaj animat celebru, Diavolul tasmanian. Este incredibil de rapid, se învârte în jur cu 1.000 de mile pe oră și intră mereu în încurcături. Pentru mine exact așa este Simona"! Avem, așadar, explicațiile reprizelor de nervi ale Simonei, oferite atât de ea, cât și de Darren, înțelegem de-acum și rostul celor convenite între ei la Adelaide, dar trăim și cu speranța ca la Melbourne, constănţeanca să fie ferită de buclucurile...Diavolului tasmanian.

Și cum revista noastră apare după debutul Simonei de marți, în compania americancei Jennifer Brady - cea care le învinsese la Brisbane, săptămâna trecută, pe...Barty și Șarapova -, îmi doresc și îi doresc să fi depășit cu bine acest foarte greu prim hop, pentru a merge mai departe, în fazele superioare ale Australian Open. De pe margine, Martina Navratilova își exprima din nou încrederea deplină în valoarea și șansele româncei, recomandând observatorilor și publicului:"Fiți cu ochii pe ea!" Așa și facem, reamintindu-ne că în finala din 2018 de la Melbourne, Simona Halep a cedat la mare luptă în meciul cu Caroline Wozniacki, după ce a pierdut în tie-break primul set și l-a câștigat pe al doilea (7-6, 6-3, 4-6). De fapt, și aia a fost probabil o încurcătură de genul celor care i se întâmplă Diavolului tasmanian, haiosul personaj de desene animate, rudă cu rățoiul Donald, cu ciocănitoarea Woody și cu iepurașul Bugs Bunny !

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)