Șansa lui Ludovic Orban. Ce priorități ar trebui să aibă noul guvern PNL

Postat la: 06.11.2019 09:16 | Scris de: ZIUA NEWS

Șansa lui Ludovic Orban. Ce priorități ar trebui să aibă noul guvern PNL

Felicitări premierului Ludovic Orban și întregii sale echipe guvernamentale! În sfârșit, așteptăm ca România sa intre în line dreaptă spre o normalitate mult așteptată, măcar din punct de vedere guvernamental, fiindcă, în rest, n-am mari așteptări, întrucât suntem în plin an electoral, care va fi urmat de unul similar, însă cu mize mult mai mari, mai importante. Balamucul politic specific perioadelor electorale va rămâne, desigur, dominanta.

Aceasta în condițiile în care alegerile prezidențiale sunt, oricum, cât se poate de previzibile. Cu sau fără Dan Barna & USR în turul al doilea, Klaus Iohannis va câștiga,probabil, la pas, încă un mandat la Cotroceni.

Revenind la Cabinetul Orban (din care fac parte multe figuri pe care le apreciez), ar fi indicat ca liberalii să nu uite că preluarea puterii, cu atât mai mult după măcelul legislativ și instituțional din ultimii ani, vine la pachet cu o serie de responsabilități uriașe, esențiale pentru noi toți.

Din punctul meu de vedere, acest nou guvern trebuie să readucă stabilitatea economică, respectul extern și - asta-i cel mai important -, trebuie să repare nenorocirile legislative moștenite de la PSD: să ne scape de noile Legi ale Justiției (mutilate de vechea coaliție), de rușinea criminală intitulată recurs compensatoriu și să bușească serios, așa cum a promis în repetate rânduri, pensiile speciale nesimțite (NU mă refer și la cele militare, fiindcă acelea au un alt statut).

De asemenea, e necesară o revenire la alegerea primarilor în două tururi. Așteptările românilor sunt mari, iar PNL (ajuns cel mai mare partid al țării) nu poate risca să-i dezamăgească. Totuși, să remarcăm că semnele sunt pozitive - așa cum am văzut cu toții, Ludovic Orban a dat dovadă de inteligență politică și a știut să-și negocieze fără probleme învestirea propriului cabinet, și asta în pofida multiplelor contre și scenarii.

Pe de altă parte, deși rămâne puternic în Parlament, PSD nu mai beneficiază și de o majoritate pe care să o transfome în armă tăioasă ori de câte ori crede de cuviință, așa cum s-a întâmplat în perioada lui Dacian Cioloș. Așadar, Orban preia acum puterea într-un context ce ar putea deveni din ce în ce mai favoribil pentru el, având în vedere și că Iohannis (candidatul PNL) va câștiga un al doilea mandat. Succes, Ludovic Orban!

Simona Man