Conducerea de la fosta Academie "Ştefan Gheorghiu" beneficiază de venituri mai mari decât cele ale rectorilor celor mai mari universităţi din România

Salarii de nabab, la SNSPA

Postat la: 21.10.2012 12:56 | Scris de: Ion Teleanu

Salariile unor profesori, asistenţi şi decani de la SNSPA sunt mai mari decât ale preşedintelui ţării, premierului şi ministrului Educaţiei  Prorectorul de la SNSPA ridică lunar de la casierie circa 4.500 de euro, un decan are 4.000 de euro, iar un asistent, în jur de 3.000 de euro  Rectorul Universităţii Babeș-Bolyai şi cel de la ASE Bucureşti primesc mai puţin decât un decan de la SNSPA

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Practic, SNSPA este continuatoarea Academiei "Ştefan Gheorghiu", instituţia care şcolariza membri de partid pe timpul lui Ceauşescu. Fostul secretar de partid de la "Ştefan Gheorghiu", Vasile Secăreş, înfiinţează în ianuarie 1990, Şcoala de Înalte Studii Politice. Ulterior, în primăvara aceluiaşi an, întemeiază la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Înalte Studii Politice, transformată, în 1991, în Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Ca atare, întemeietorul SNSPA este Vasile Secăreş, care a fost rectorul instituţiei de la înfiinţare, din 1991 până în 2004.

În ultimii ani, tot mai mulţi profesori de la SNSPA au început să se erijeze în lideri de opinie, invadând studiourile de televiziune şi emiţând judecăţi de valoare care mai de care mai aberante. Culmea este că pentru bătut câmpii la televizor sau pentru faptul că vorbesc întruna fără să spună nimic, mai primesc şi nişte bani. Însă, toţi invitaţii televiziunilor veniţi de la SNSPA încasează lunar, din bani publici, salarii mult mai mari decât cele ale preşedintelui României, primului ministru, ministrului Educaţiei şi chiar ale judecătorilor de la Curtea Constituţională, dar şi mai mult decât rectorii celor mai renumite universităţi din România. Poate doar staff-ul Băncii Naţionale a României să aibă salarii mai mari decât au cei de la SNSPA.

Cristian Pârvulescu - 4.000 de euro pe lună

Preşedintele „ProDemocraţia", Cristian Pârvulescu, care este şi decan la una dintre facultăţile de la SNSPA, ridică lunar de la casieria instituţiei, nici mai mult, nici mai puţin decât 17.178 de lei, adică în jur de 4.000 de euro, în timp ce soţia sa, ca şef de departament la Guvern, primeşte circa 3.600 de lei. Un alt decan, Dan Ion Bărbulescu, primeşte în fiecare lună ceva mai puţin decât Pârvulescu, adică 16.580 de lei, ceea ce înseamnă undeva pe la aproape 4.000 de euro. În schimb, prorectorul de la SNSPA, Emil Bălan, încasează lunar 19.500 de lei, adică aproximativ 4.500 de euro.

Nici ceilalţi profesori de la fosta Academie „Ştefan Gheorghiu" nu stau rău la capitolul salarizare. Astfel, un şef de catedră cum este Georgiu Grigore are o remuneraţie lunară de 15.600 de lei, ceea ce reprezintă circa 3.500 de euro, iar un asistent universitar, ca de exemplu Antonela Viorica Marincaş, are 12.783 de lei, adică în jur de 3.000 de euro. Pentru că este şi conferenţiar la SNSPA, Marius Pieleanu primeşte în fiecare lună câte 5.130 de lei, adică circa 1.200 de euro, dar își mai rotunjeşte venitul lunar cu încă 6.000 de lei, aproximativ 1.400 de euro, de pe urma unui program POSDRU.

Rectorul de la Babeş-Bolyai are cât decanul de la SNSPA

Majoritatea rectorilor de la cele mai mari universităţi din ţară sunt mici copii în ceea ce priveşte salarizarea, pe lângă profesorii de la SNSPA. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, primeşte lunar 6.500 de lei, adică de aproape trei ori mai puţin decât Cristian Pârvulescu, iar cel de la Academia de Poliţie „Al.I. Cuza", chestorul Gheorghe Popa, puţin peste 5.000 de lei. Cel care a avut o remuneraţie apropiată de cea a celor de la SNSPA a fost Andrei Marga, care în calitate de rector al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut venituri lunare de 17.100 de lei, adică aproape cât un decan de la SNSPA. În schimb, prorectorul de la UBB, Ioan Bolovan, are în jur de 15.500 de lei, în timp ce un prorector de la SNSPA ridică, în fiecare lună, 19.500 de lei. Rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Iohan Neuner, încasează lunar 14.900 de lei, circa 3.100 de euro, adică mai puţin decât un şef de catedră de la SNSPA.

Rectorul ASE, 12.000 euro/ lună de la POSDRU

Prorectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor, are venituri lunare totale de 21.160 de lei, din care doar în jur de 10.000 de lei reprezintă salariul pentru cursuri, restul banilor provenind din alte activităţi. În schimb, rectorul ASE, Pavel Năstase, încasează lunar 6.150 de lei, dar îşi dublează veniturile din alte activităţi didactice şi de reprezentare profesională. Însă, rectorul ASE împreună cu soţia sa, Floarea Năstase, au încasat anual 671.054 de lei, ceea ce reprezintă circa 150.000 de euro, ca urmare a implicării în derularea unui program POSDRU. Numai de pe urma programului finanţat din fonduri europene, familia Năstase încasează lunar aproximativ 12.000 de euro.

Ion Teleanu