Liviu Rebreanu a fost primul scriitor român proprietar de maşină

Scriitorii români şi automobilul

Postat la: 31.05.2012 20:45 | Scris de: E-politic

În anii '30, Tudor Arghezi conducea un Ford, iar Nae Ionescu se plimba la volanul unui Mercedes si apoi la cel al unui Maybach. Primul proprietar de automobil din ţara noastră a fost, la începutul secolului trecut, un membru al bogatei familii Assan, stăpâna unui lanţ de mori, care a cedat însă Casei Regale numărul de înmatriculare 1 al vehiculului, preluându-l pe cel secund. Încă de pe vremea când era prinţ moştenitor, regele Ferdinand se interesa de maşini. La un an după încoronare, în 1915, îl surprinde pe arhiepiscopul catolic al Bucureştilor, Raimond Netzhammer, prin modul în care soseşte la biserică: „Pentru prima oară, regele a venit conducând automobilul", notează ierarhul în jurnalul său.

În epoca de dinaintea Primului Război Mondial existau la noi în ţară destul de multe automobile, aparţinând unor familii bogate sau instituţiilor statului. Pe atunci, toate aveau volanul pe dreapta şi erau lucrate manual, folosindu-se esenţe de lemn pentru bord, mătase pentru capitonaj şi alte accesorii de calitate. Preţul maşinilor era însă exorbitant. Boierul ruso-român Gheorghe Giurgea-Negrileşti, un memorialist strălucit, povesteşte că bunicul său, consul al Rusiei la Galaţi, a plătit în 1913 pentru un „Landaullet de Ville - Fiat de 12 cai-putere" suma de 12 000 de lei, echivalent a patru kilograme de aur. Alte maşini din vremea respectivă costau 50.000 şi chiar 60.000 lei.

Este uşor de înţeles de ce scriitorii români ajung abia târziu, şi în număr de socotit pe degetele mâinilor, proprietari de automobile; în anii '30 din secolul trecut. Ca admiratori ai vehiculelor propulsate de motorul cu ardere internă se manifestă însă de timpuriu şi-n fruntea lor îl găsim pe Mateiu I. Caragiale. Acesta îi scria în 1907 unui prieten aflat la Paris: „...Henri Coandă, care e un mare pontagiu, aleargă în curse de automobile, de cai (mi-a spus c-a câştigat 75.000 de mărci), şi-a spart toţi dinţii căzând de pe cal sau din auto, a inventat o maşină de zburat şi face sculptură, pictură, tenis, sport etc". Cu câteva luni înainte îi scria aceluiaşi destinatar: „Stau în casă la gura sobei şi mă gândesc ce bine ne-ar sta să zburăm cu dame fine pe încântătoarea Riviera într-un auto". Are însă ocazia să-l ducă cineva cu maşina prin Bucureşti: „Cuştiga (...) şi-a cumpărat pe rând două auto-uri. Cea din urmă o Dion-Bouton roşie, mare, m-am plimbat şi eu în ea o dată". Puţin mai târziu, în 1908, cu o tristeţe nefirească pentru cei 23 de ani ai săi, Mateiu I. Caragiale îi comunică amicului de la Paris: „De obicei însă merg pe terasă la <> şi privesc cinemato-ul bucureştean, comparând cu ce vedeam de pe terasa lui Rieber pe Unter den Linden şi-mi amintesc cum damele îmi făceu cu ochiul, cum toţi gardes du corps treceau în echipaje şi auto-uri, cum suna muzica de la auto-ul Kronprinzului, şi mă cuprinde o sfâşietoare melancolie".

George Topârceanu şi a lui motocicletă cu ataş

Cel dintâi scriitor - proprietar de maşină la noi este Liviu Rebreanu; unul dintre puţinii autori interbelici care trăia efectiv de pe urma literaturii sale. Rebreanu însă nu conducea iar spiritul său ardelenesc, pragmatic, l-a determinat să încerce folosirea automobilului său şi ca taxi în perioadele în care nu avea nevoie de el. Până la urmă încercarea aceasta s-a dovedit un eşec.
Un alt scriitor care trăia şi întreţinea din scris o familie era Mihai Sadoveanu, de neînchipuit la volanul unui automobil. Însă în cercul acestuia, respectiv al revistei „Viaţa Românească" de la Iaşi, George Topârceanu umbla cu o motocicletă puternică cu ataş, Zündapp, iar Demostene Botez în propriul automobil. Câteva decenii mai târziu, un nepot al său, prozatorul Damian Necula, stăpânea un Morris cenuşiu cu volan pe dreapta, poate singurul automobil din Bucureşti, dacă nu şi din ţară, cu o asemenea dispunere a comenzilor.

Arghezi, Ford „cu mustăţi"

Gospodar cu aplecare spre bricolaj şi meşteşug, care după un interludiu monahal practicase, ca şi Panait Istrati, meserii manuale (ceasornicar, fotograf), Arghezi a avut maşină în anii '30 şi a condus. Cobora Dealul Mărţişorului, unde îşi ridica propria casă şi gospodărie (pe un teren de lângă Mânăstirea Văcăreşti cu care îl împroprietărise Carol II) la volanul unui Ford „cu mustăţi", maşină comună micilor negustori şi proprietari, deja demodată, evocând perioada în care industriaşul american „democratizase" automobilul. Mai târziu, în anii '50, la reconcilierea dintre Arghezi şi regimul comunist, trimiţându-i-se o maşină lungă şi neagră care să-l aducă la Comitetul Central, înaltele gazde s-au scuzat că şoferul întârziase zece minute... „Ba zece ani a întârziat maşina, nu zece minute", a replicat poetul.

De pe la mijlocul aceloraşi ani '50, ca academician, Arghezi beneficia de o maşină de serviciu a Academiei Republicii Populare Române. A primit, însă, şi o IFA, maşinuţă cu două portiere şi trei cilindri produsă în Republica Democrată Germană, pentru fiica sa, vehicul înlocuit de aceasta, un deceniu mai târziu, când a început „deschiderea spre Occident" cu un Vauxhal adus din Marea Britanie.

Tânărul G. Călinescu a deţinut şi condus un mic Peugeot în anii '30, astfel încât episodul rutier din romanul Cartea nunţii decurge dintr-o experienţă nemijlocită. Însă scriitorii şi artiştii români de atunci erau departe de performanţele unui Filippo Tommaso Marinetti, care survola Triestul în aeroplan, de cele ale lui D'Annunzio sau de ale poetului Luciano Folgore, care îşi alesese pentru unul dintre volumele de versuri un titlu cu sugestii cinetice: Città veloce. În anii în care Paul Morand spunea că poetul trebuie să îşi scrie versurile la volanul automobilului, părintele modernismului literar românesc, E. Lovinescu, circula cu tramvaiul sau cu trăsura.

Mercedes şi Maybach pentru Nae Ionescu

Spre deosebire de el, Nae Ionescu, considerat un naţionalist reacţionar, putea fi zărit pe străzile Bucureştilor la volanul unui Mercedes, iar ulterior la acela al unui Maybach cu care se întorsese în 1937 din Germania; „maşina lui de 2 milioane", din care scriitorul Emanoil Bucuţa îl văzuse coborând cu opt zile înainte de moarte. Pentru Maybach, Nae Ionescu îi ceruse fostului său student Mircea Vulcănescu o scutire de taxe, acesta fiind director-general al Vămilor. Mircea Vulcănescu l-a refuzat, proverbiala sa corectitudine atârnând mai greu în balanţă decât admiraţia profundă pe acre o nutrea faţă de filozof. Până la urmă, Nae Ionescu a obţinut scutirea pe alte căi, de la liberalii - aflaţi la putere - faţă de care acusese numai cuvinte grele în articolele sale.

Nae Ionescu a fost singurul director-proprietar de ziar din vremea României Mari care urca la volan. Altă excepţie a fost Sandu Tudor, poet şi director al săptămânalului „Credinţa", modest ca influenţă şi tiraj. Sandu Tudor, care pilota şi un mic avion, s-a călugărit în anii '50, devenind stareţul unei mânăstiri de pe muntele Rarău, fiind arestat şi întemniţat la sfârşitul deceniului al şaselea. Şi-a dat sufletul într-o celulă de la Aiud ca mărturisitor creştin.

În epoca interbelică, poeţii modernişti, ca şi cei suprarealişti, erau prea săraci pentru a putea cumpăra un automobil, deşi maşinile nu se mai vindeau la preţurile exorbitante de dinaintea Primului Război Mondial. Un scriitor care vorbeşte despre maşinile de atunci, dar şi despre cele din perioada interbelică, este Camil Petrescu, în romanele Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, respectiv, Patul lui Procust, al cărui protagonist apare la volanul unei puternice maşini americane. Camil Petrescu nu a condus, nici nu a avut maşină, însă fiul său omonim a fost proprietarul unei reţele de taximetre de lux din Statele Unite, întreprindere rafinată care conjuga elementul rutier cu cel estetic.
În numeroasele sale romane, unele comerciale, publicate de Cezar Petrescu în epoca interbelică, apar numeroase mărci de maşini, de la luxosul Hyspano-Suiza până la popularele Forduri care se asamblau la Bucureşti într-o sucursală a marii fabrici americane condusă de fratele lui Zizi Lambrino, fostă iubire şi soţie de scurtă durată a prinţului Carol. La sucursala Ford din Floreasca, devenită în anii regimului comunist uzina „Automatica", se asamblau autoturisme de 6, respectiv, 8 cilindri, ultimele fiind foarte spaţioase, folosite îndeosebi ca taxiuri. Aşa-numitele Forduri de 8 au circulat până la sfârşitul anilor '70 pe şoselele din România. Se mai asamblau la liniile Ford din Floreasca şi camioane de două tone.

În anii '50 din secolul trecut, exemplare de Buick, Dodge, Oldsmobile, Plymouth, dar mai ales de Ford, interferau pe străzile Bucureştilor cu Pobede, Volgi şi Moskviciuri care nu aveau decât trei viteze şi marşarier, primele două maşini sovietice fiind copiate după automobile americane, iar a treia după Opel Olympia. Mai erau în circulaţie Mercedesuri vechi, Fiaturi, Peugeoturi şi Skode.

Pare greu de crezut azi că în anii de teroare regimul comunist importa din Occident automobile de ultimă generaţie pentru aleşii săi şi pentru Securitate. Iată ce se spune în acest sens într-un raport întocmit de Richard Funkhouser, însărcinat cu afaceri al Legaţiei Americane din Bucureşti, text tradus de profesorul Dinu C. Giurescu: „Automobile noi americane, îndeosebi Chevrolet, continuă să apară pe străzile Bucureştilor. În timp, numărul lor sporeşte. Iarna trecută era posibil să identifici fiecare Chevrolet 1953, în prezent, modelele 1953 şi 1954 sunt destul de numeroase pentru a nu mai fi recunoscute individual. Se consideră că majoritatea, dacă nu chiar toate, sunt folosite de Securitate (poliţia secretă).// În acelaşi timp, se pare că numărul de noi Pobede în circulaţie (în patru cilindri model rusesc) este în creştere. Toate arată la fel, deoarece se pare că modelul nu a fost schimbat de când a fost adoptat. Cu toate acestea se estimează că numărul lor în circulaţie a sporit treptat.// În plus, sunt în folosinţă numeroase Skoda, câteva Tatra şi câteva B.M.W.-uri. Sunt, de asemenea, Buickuri şi Cadillacuri pentru înaltele oficialităţi. Covârşitoarea majoritate a turismelor de agrement este concentrată în Bucureşti şi în staţiunile montane."

Nicolae Breban a fost şofer profesionist

În anii '50, romancierul Nicolae Breban a practicat câteva meserii efemere, între care şi aceea de şofer profesionist. În orele libere, la volanul unui Buick vechi, dar puternic şi bine întreţinut, proprietatea sa, îşi plimba prietenii literari, între care se prenumărau poetul Nichita Stănescu şi criticul Matei Călinescu.

În 1967, Ocârmuirea a ţinut să-i împroprietărească automobilistic pe scriitorii care nu erau atraşi de maşinile ce se puteau cumpăra pe atunci în România (patru tipuri de Fiat şi două de Renault), oferindu-le Moskviciuri 407 casate la un preţ de nimic: 5 000 de lei bucata, adică o zecime din valoarea iniţială. Moskviciurile 407 erau maşini posace şi demodate, cu motor de o mie centimetri cubi, rezistente la drumurile neasfaltate de ţară, dar care nu sufereau comparaţie cu Fiatul 1 100, cochet, elegant, atingând fără eforturi 120-130 kilometri la oră... S-au găsit, totuşi, amatori şi pentru acele hârburi mai mult decât ieftine. Cu câţiva ani înainte, în ianuarie 1960, când Petru Dumitriu a plecat într.o călătorie de documentare - pretext pentru a putea ajunge în Occident - a cerut Stăpânirii comuniste o maşină pe măsura sa şi a primit un Buick nou-nouţ din parcul auto al Comitetului Central. Cu acel Buick condus de soţia sa (el nu ştia să şofeze), Petru Dumitriu a trecut din Berlinul răsăritean în cel apusean, ajungând astfel în ceea ce se numea pe atunci „Lumea liberă".

Dan Ciachir